Évekkel ezelőtt kettő helyett ötmilliós fizetést kapott a postaigazgató - Karácsony embere szétosztja pluszjövedelmét

2016 anuárjától milliókkal emelték néhány állami cég vezetőjének bérplafonját, így most már 5 milliós alapbért kaphatnak többek között a Magyar Villamos Művek (MVM), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV), a Szerencsejáték Zrt. és a MÁV vezetői is.

 

Így kaphatott bruttó ötmillió forintot havonta Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója is. Bár a Magyar Posta dolgozói is kaptak fizetésemelést, de 150 százalék helyett nekik a fizetésük nagyságától függően csak egy és négy százalék közötti emelés jutott. Ez azt jelenti, hogy például egy 110 ezer nettós fizetés után négyezer forintos fizetésemelés járt. A bérminimum is emelkedett, idéntől ez bruttó 128 ezer forint a posta dolgozóinak.

 

A Miniszterelnökség az RTL-nek azt nyilatkozta, hogy azért emelték a posta vezetőjének bérét, mert "a cég sikeresen és nyereségesen működik az új vezetéssel, és nemcsak a vezetők fizetése emelkedett, de a Magyar Posta a munkavállalók bérszintjét is a hasonló területeken működő piaci cégekéhez közelíti" - történt mindez 2016-ban.

 

Ezzel szemben nem veszi fel a tiszteletdíját a tavaly év végén a Főtáv Zrt. élére, valamint a FKF Zrt. felügyelőbizottsági elnökének is kinevezett Mártha Imre - a Blikk úgy tudja, hogy az utóbbiért járó tiszteletdíját az FKF dolgozói közt osztja el.

 

Márthát a felügyelőbizottsági elnöki pozícióért havi bruttó 322 ezer forint illeti meg. Az üzemi tanács azonban minden hónapban kiválaszt öt fő „hónap dolgozóját” a fizikai állományból, a pénzt közöttük osztják el, fejenként bruttó 64 400 forint jut nekik.