Eva Green, Cate Blanchett, Cuiba Gooding jr., Helen Mirren, Eddie Redmayne, Salman Rushdie is az SZFE mellett

Az egyetemmel szolidaritást vállalók listája folyamatosan bővül, a 444 ezen a linken igyekszik frissíteni a kiállásokat. Az új nevek már világszerte ismertek, vannak köztük Oscar-díjas művészek is. A Magyar Hang írt arról, hogy a szerkesztőségükbe eljuttatott listát David Lan kezdeményezte. Lan a londoni Young Vic színház volt igazgatója, a nyílt levelet pedig brit filmesek és színházi alkotók írják alá.

 

A listán szerepel a többszörös Oscar-, Golden Globe- és Bafta-díjas Cate Blanchett vagy az ugyanezeket a díjakat korábban szintén átvevő Helen Mirren. Aláírt még mások mellett Peter Brook vagy Salman Rushdie is. Rushdie külön képet is posztolt, így tett Cuba Gooding Junior és Eva Green is. Green fotóját a Csak a szél rendezőjeként is ismert Fliegauf Bence osztotta meg, azzal a kommenttel, hogy Green a New York Times egyetemfoglalásról szóló cikkét olvasta, és ezután küldte neki a szelfit.

 

Mint ismert, közel tízezres résztvevővel „Harmadik figyelmeztetés” címen tartottak élőláncos tiltakozást a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. A demonstrálók az egyetem chartáját adták kézről kézre, szigorúan maszkban és kesztyűben. A charta többek között azt is rögzíti, hogy „az egyetem autonóm intézmény, és ahhoz, hogy teljesíthesse feladatát, a kultúra értékeinek létrehozását és átadását, minden politikai, gazdasági és ideológiai hatalommal szemben függetlennek kell lennie.”

 

Az élőlánc az SZFE több épületétől indult, érintette más felsőoktatási intézmények épületét, míg végül a Charta tekercse elért a Kossuth térre, ahol dobozba tették és az egyetem egyik legfiatalabb, idén felvett hallgatója elhelyezte a oroszlánszobor talapzatán.

 

Az SZFE ügyéhez a Velencei Filmfesztiválon tartózkodó rendező, Mundruczó Kornél és Weber Kata is csatlakoztak, akik legújabb filmjük, a Pieces of a Woman sajtótájékoztatóján #freeSZFE hashtaggel ellátott pólóban jelentek meg. A Magyar Távirati Iroda felvételén egyébként pont ez a felirat nem látszik a pólón, - ahogyan az egy hete zajló hallgatói tiltakozásról, az egyetemfoglalásról sem közölnek képeket.