Erzsébet-tábor: használatlan műanyagjurtákat épített a Mészáros-cég 4,5 milliárdból a Balaton mellé

A kormánypárti ígéretek szerint – írja az Alfahír – a gyermektábornak már két éve meg kellett volna nyitnia, „jelenleg azonban egészen apokaliptikus, vészjósló képet mutat”, pedig a felújítási tenderen mintegy 4,48 milliárd forintot nyert a munkákra a cég.

 

A nyár elején a Kaposvármost még arról írt, hogy a fiatalok  idén nyáron már biztosan élvezhetik a létesítményt. A jelek szerint azonban ezt az új határidőt sem sikerült tartani, mert a mintegy 800 férőhelyes jurtatábort egyelőre nem adták át, és az is kérdéses, mikor fogják.

 

A lap forrása szerint a hatalmas Balaton-parti területen rengeteg, akár százas nagyságrendben sorakoznak a kék és piros, leginkább cirkuszi sátorra emlékeztető jurták.

 

„Habár a menekülttáborokat idéző kuriózum ideiglenes megoldásnak tűnhet, korántsem erről van szó: ez bizony egy jurtatábor” – írja az Alfahír. A Kaposvármost július 12-i cikkében a Somogy Megyei Kormányhivatalt is idézte „a korszerűtlen épületek megújulnak, a sátrakat jurták váltják fel, és programhelyszínek is létesülnek.”

 

Az Erzsébet-program eredetileg a rászoruló gyermekek nyaraltatása érdekében indult 2012-ben. Öt évvel később az Erzsébet Üzemeltető Kft. szerződéseiből kiderült, hogy több mint félmilliárd forintot költöttek 2014-től Mészáros Lőrinc cégeinél, amelyek így az állami táboroztatás legnagyobb beszállítóivá válhattak.

 

2019-ben Mészáros Lőrinc gyermekeinek közös cége, a Fejér B.-Á.-L. Zrt. a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel konzorciumban nyerte el a zánkai Erzsébet-tábor felújítását 16,8 milliárd forintért, ezzel zsebre téve a kormány által korszerűsítésre szánt 26 milliárd forint kétharmadát. Így láthatóan Zánka elsőbbséget élvezett a fonyódligeti gyermektáborral szemben, ugyanis az utóbbi felújítására kiírt közbeszerzés eredménytelen lett, pedig arra már akkor ráfért volna a teljes újjáépítés. A fonyódligeti tábor felújítására vonatkozó közbeszerzés eredményét 2020-ban hozták nyilvánosságra, mely szerint ismételten a felcsúti milliárdos családjának cége és a Szabadics Közmű lett a befutó – idézi a 24.hu.