Érik a botrány, a webáruházak a Magyar Postán keresztül küldhetik a megrendeléseket

 

Csendben döntött a kormány arról, hogy a a posta szolgáltatásait kötelezően igénybe kell vennie a webshopoknak – írja a hvg.hu. A rendelkezés március 28-án lép életbe.

 

A nyúlfarknyi paragrafus egy december végi rendeletmódosításban elrejtve jelent meg. Az új szabályról se a kormány, se a Posta nem kommunikált, az érintettek figyelmét sem hívták fel rá, ami azért érdekes, mert december 15-én így bocsátották társadalmi vitára.

 

A portál szerint a felháborodás fő oka, hogy nem egyértelmű, pontosan mit is tett kötelezővé a kabinet. A szóban forgó paragrafus csak annyit mond ki, hogy webshopban eladott áru kézbesítése érdekében az egyetemes postai szolgáltató által nyújtott postai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét a kereskedelmi célú internetes honlappal rendelkező vállalkozás a honlapján biztosítja.

 

Márpedig Magyarországon az egyetemes postai szolgáltató a Magyar Posta, amelynek 2030 végéig szól az állammal kötött szerződése – emlékeztet a hvg.hu.

 

A 24.hu azt írja, hogy két verzió merült fel a webshopok esetében. Az egyik az, hogy a webshopoknak fel kell kínálniuk, hogy a megvett árut az állami céggel – pontosabban annak csomagszállító leányvállalatával, az MPL-lel – is kiküldik, ha ezt kéri a vevő.

 

A másik olvasat szerint viszont minden magyarországi webshopnak le kell szerződnie a postával, s a vásárlások során a csomagküldési szolgáltatások akár teljes palettáját fel kell kínálnia a házhoz szállítástól az automatás átvételéig.