Endoszkóppal végzett vizsgálatok

Ez első hallásra rémisztő lehet. Ismerjük meg közelebbről, mi is az endoszkóp, és hogyan néz ki egy vizsgálat, hogy előre fel tudjunk készülni rá, és ne féljünk belevágni, ha szükséges.

 

Nagyító alatt az endoszkóp

 

Az üreges szervek belső felszíne endoszkóppal vizsgálható a legpontosabban. Az endoszkóp egy csőből (ami lehet merev vagy hajlékony), egy üvegszálas optikából és egy fényforrásból áll. Ezt az eszközt vezetik be a vizsgálandó szervbe, láthatóvá téve azok belső felszínét és a rajtuk lévő elváltozásokat.

 

Továbbá felvételek is készíthetők az endoszkóppal, amik még pontosabbá teszik a diagnosztizálást.

 

Endoszkóppal végzett beavatkozások

 

A száloptikás endoszkópok és video endoszkópia megjelenésével egyidejűleg váltak egyre népszerűbbé az endoszkópos vizsgálatok. A technológia fejlődésével ma már részletes képet kaphatunk a nyálkahártya állapotáról, az adott szerv belső felszínéről, és az esetleges kóros elváltozásokról.

 

Lehetőség van endoszkópon keresztül csipeszt vezetni az adott szervbe, ezzel mintavétel történhet a szerv falából (ezt hívják biopsziának), amit szövettani vizsgálatra küldenek.

 

Bizonyos elváltozásokat a csipesz segítségével teljes egészében el lehet távolítani, így akár elkerülhető egy műtéti beavatkozás. Belső vérzések megszüntetésére, térdműtétek során, vastagbélpolipok eltávolítására, epehólyagműtétek alatt is gyakran alkalmaznak endoszkópot.

 

Mire számíthatunk a vizsgálat során?

 

Az orvosi beavatkozások általában nem túl kellemesek, ezért is halogatják sokan. A CMC Déli Klinika endoszkópos vizsgálatai során maximálisan törekszik arra, hogy a páciens ne érezze magát feszélyezve, és vizsgálattól függően kíméletes, egyben hatékony érzéstelenítő módszert alkalmazzon. Az eljárás általában nyugtató vagy helyi érzéstelenítő beadása után történik.

 

A vizsgálatot végző szakember egy kis bemetszésen vagy egy adott testnyíláson vezeti be az endoszkópot a vizsgálandó szervbe, miközben a monitoron látja a kamera által kirajzolt képet. Ezután szövettani mintavétel történik, vagy elvégzi a kóros elváltozások eltávolítását. Gyakran ultrahangos vizsgálattal is kiegészül az endoszkópos eljárás.

 

Lehetséges szövődmények

 

Nem túl gyakori, hogy egy endoszkópos beavatkozás után szövődmények lépjenek fel, de a lehetőséggel mégis számolnunk kell. Bőrirritáció kis hányadban kialakulhat, ahogy egy nyálkahártyán ejtett felszíni sérülés sem kizárt, vagy a bemetszés helyén tapasztalható kismértékű vérzés is egy lehetséges mellékhatás. Igen ritka esetben az endoszkóp a vizsgált szerv falát kilyukaszthatja, még ritkábban más károsodást is okozhat a szerven.