Elképesztő hírek érkeztek Amszterdamból a méltatlanul kimúlt Malévről

Több milliárd forintot fizethet vissza az IATA légiközlekedési szervezet a csődbe ment nemzeti légitársaság, a Malév kárt szenvedett utasainak az utazási irodákon keresztül – értesült a lap.

 

Az amszterdami bíróság döntése értelmében 11,4 millió dollárt kell felszabadítani.

 

A Malév 2012-es csődje előtt ilyen nagyságrendű összeget fizettek be az utasok – az utazási irodákon keresztül – a repülőjegyekért, de a csőd miatt ezt már nem tudták leutazni. Az IATA ezt a pénzt zárolta, és mindeddig nem utalta vissza az utazási irodáknak – értelemszerűen azok pedig nem fizethették vissza az utasoknak – írja a Napi.hu.

 

Az IATA-t 184 utazási iroda nevében perelte be az Európai Utazási Irodák és Túraszervezők Szövetsége. Az utasok az általuk befizetett jegyár összegének 72 százalékához juthatnak majd hozzá.

 

A visszatérítésből nemcsak magyarországi, hanem külföldi utasok is részesülnek. Hogy pontosan hány utast érinthet a kártérítés, arra egyelőre nincs adat, viszont a pénzhez csak azok juthatnak, akik utazási irodán keresztül vettek repülőjegyet. Azok, akik interneten vásárolták meg a jegyüket, vélhetően nem kaphatják vissza pénzüket.