Elhunyt Tompos Kátya

Tompos Kátya 1983. március 13-án született Budapesten, édesanyja orosz származású volt. Gimnazista korában Földessy Margit stúdiójába járt, majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakán szerzett diplomát 2001 és 2005 között. Színházi és filmes szerepeivel vált ismertté, például a Valami Amerika második és harmadik részében nyújtott alakításával, továbbá a Poligamyban (2009), a Köntörfalakban (2010), a Nőm, nejem, csajomban (2012), a Coming outban (2013), és a Most van most című filmben (2019) is látható volt. A Nemzeti Színház tagjaként és szabadúszóként is számos emlékezetes előadásban bizonyította tehetségét.

 

A színésznő 2013-ban jelentette meg első szólóalbumát, a "Keresztül Európán" címmel, amely varázslatos zenei utazás volt Angliától Oroszországig, több nyelven énekelt dalokkal. Énekesi karrierje során többek között Goran Bregoviccsal, a Budapest Klezmer Banddel, Hrutka Róberttel, valamint a Söndörgő zenekarral lépett fel, még Indiában is. Tompos Kátya énekesi karrierje is sikeres volt, több díjjal ismerték el munkásságát, többek között a Jászai Mari-díjjal és a Junior Prima-díjjal, valamint 2005-ben Máthé Erzsi-díjjal, 2007-ben a Bárka Színházban a legjobb színésznő közönségdíjával, 2009-ben Gundel Művészeti Díjjal, és 2019-ben a Vidor fesztivál legjobb női szereplőjének díjával a Varsói melódia címszerepéért.

 

A Centrál Színház igazgatója, Puskás Tamás elmondása szerint a színház saját halottjának tekinti Tompost. A család és menedzsmentje az MTI-vel közölte, hogy a színésznő péntek hajnalban, békésen távozott családja körében. A család háláját fejezte ki az ország lakóinak a betegsége alatt nyújtott szeretetért és támogatásért. Tompos Kátya emlékét a magyar színházi világ és rajongói őrzik.

 

Tompos Kátya külföldi gyógykezelésének finanszírozására gyűjtést, jótékonysági aukciót, koncertet, gálaestet is szerveztek, az összegyűlt összeg sorsáról később intézkednek.

 

Udvaros Dorottya, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, meghatódva beszélt arról, milyen érzés volt Tompos Kátyával együtt színpadra lépni, miközben tudta, hogy kolléganője beteg. Udvaros elmondása szerint az ember nehezen fogadja el, ha valaki közel áll hozzá és komoly betegséggel küzd, és hajlamos azt gondolni, hogy a helyzet hamarosan megoldódik.

 

Udvaros Dorottya szerint Tompos Kátyának, aki rendkívüli tehetséggel rendelkezett és kiváló humorérzékkel bírt, feltétlenül folytatnia kellett volna a színészetet, hiszen ez volt a sorsa. Sajnos, a hosszantartó betegség után Tompos Kátya életét vesztette. A szomorú hírt Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója közölte az Indexszel, és a halálhírt a színésznő hivatalos Facebook-oldalán is megerősítették, ahol békésen távozott családja körében. Tompos Kátya betegségét csendben viselte, a sajtóban nem nyilatkozott róla. Május elején kapott nyilvánosságot a Fábián Juli Emlékalapítvány posztja nyomán, hogy évek óta szenvedett a ritka daganatos betegségben, amit csak külföldön tudtak kezelni.