Életmentő műtéten esett át a Forma1-legenda Lauda – állapota súlyos

Lauda szimpla nyári influenza miatt került kórházba, de mivel az immunrendszerét is megtámadta a vírus, veseátültetése miatt veszélyeztetettként napokat töltött az intenzív osztályon. Onnan nemrég áthelyezték, ám állapota csütörtökre jelentősen romlott - olyannyira, hogy tüdőátültetést kellett végrehajtani.

 

Niki Lauda 1976-ban a Nürburgringen súlyos balesetet szenvedett, melynek következtében a legnagyobb sérülését a tüdeje károsodása jelentette.

 

A tűz során mérges gázokat lélegzett be, napokig életveszélyben volt, tüdeje azóta nem működött teljes értékűen. Emellett korábban már két szervátültetésen is átesett: 1997-ben testvére, Florian, 2005-ben pedig második neje, Birgit adott neki vesét – ezek ugyancsak a balesetének következményei voltak.

 

A 69 éves legenda állapotáról eltérő információk keringenek, az ORF rendkívül súlyosnak nevezte, míg az Österreich online kiadása életveszélyt is emleget.

 

Utóbbi lap péntek reggel már részleteket is közölt Lauda betegségéről. Beszámolójuk szerint az osztrák július 20-a óta van kórházban, ahova ibizai nyaralásáról, saját repülőjén érkezett fia, Mathias társaságában. Később 8 éves ikergyermekeik édesanyja, Birgit is utánarepült. A családi vakáción lett influenzás, mely lázhullámokkal és erős köhögéssel járt. Ebből lett később tüdőgyulladás. Kezelését a veseátültetései nagyban nehezítették, mivel ezek miatt a gyógyszeres kezelése erősen korlátozott.

 

Úgy tudni, Lauda szerdán került életveszélyes állapotba, az orvosok ekkor állapították meg, hogy a tüdeje már menthetetlen. Azonnal megfelelő donort kerestek, és még szerda éjszaka megérkezett külföldről az új tüdő Bécsbe. A bonyolult, több órás műtéti beavatkozásra csütörtökön került sor, sikeresnek bizonyult, ám a veszély ezzel még nem múlt el, és a 69 éves exversenyző esetében a kockázat is nagy. A következő napok fognak dönteni arról, lesz-e kilökődési reakció, vagy a szervezete befogadja az új szervet, de a felépülés normál esetben is két-három hónapig tart egy ilyen beavatkozás után.