Eldördült az Auróra ágyúja és eltalálta Schmidt Máriát, aki rögvest süllyedni kezdett

“Váratlanul felmondott a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által működtetett XXI. Század Intézet több munkatársa, köztük Lánczi Tamás is” – írta az intézet Facebook-oldalán Schmidt Mária, aki mind az alapítvány, mind az intézet vezetője.

 

A milliárdos történész konkrétan puccsszerűnek titulálta a történteket:

 

„A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány fenntartásában működő XXI. Század Intézet munkatársai, köztük Lánczi Tamás, az Intézet igazgatója a mai napon váratlanul és puccsszerűen, azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmondta munkaviszonyát.

 

A munkatársak döntése kockáztatja a XXI. Század Intézet tevékenységét, különösen az önkormányzati választási kampány előtt végzett kutatások publikálását, valamint a Kormány által meghirdetett, ’30 éve szabadon’ Emlékév egyes programjainak megvalósulását.

 

Bár az igazgató és néhány munkatárs döntése nehéz helyzetbe hozza a Közalapítványt, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a XXI. Század Intézet a vállalt feladatait zökkenőmentesen végezze.”

 

Az okokról nem mondott semmit.

 

Lánczi András volt a kormányhű és milliárdokkal kitömött Századvég alapítvány vezetője, majd a Corvinus Egyetem rektora, egyben a Figyelő álgazdasági hetilap vezetője, amit váratlanul az univerzális tehetségű Schmidt Mária vett át tőle s tolt be önként és dalolva elvtársaihoz hasonlóan a kormánymédia-polip vállalkozásba, a KESMÁ-ba.

 

Most, a jelek szerint elszakadt nála a cérna, megelégelte a láncon tartást. Tekintve, hogy hosszú időn át és fenntartás nélkül kiszolgálta az Orbán-rendszert, kevéssé valószínű, hogy a lojalitásával lenne gond. Meglehet, hogy olyan ideológiai, történelemhamisítói nehéztüzérség van felállóban, amit már az ő simulékony gyomra sem hajlandó befogadni.

 

Ezzel egy időben az MTA maradék erejével szintén tűz alá vette a kormányt, ugyanis Lovász László (ex)elnök az Alkotmánybírósághoz fordul az akadémia átszervezésének körülményei, illetve annak törvényes hitelességét megkérdőjelezendő.

 

A Hvg.hu birtokába jutott levélben Lovász azt írja: a kutatás, fejlesztési és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról szóló törvény két ponton sérti az alkotmányt.

 

Egyrészt ellentétes a tudományos kutatás szabadságáról szóló cikkellyel, másrészt a tulajdonhoz való joggal. Miután a törvény jelentős része szeptember 1-től lép hatályba, a beadvány szövege szeptember 2-től lesz elérhető az Akadémia honlapján.

 

Még 3-4 ilyen váratlan torpedó s egyidőben történő össztüze és megroggyan(na) a kádárkori hosszúságúra és mentalitásúra húzódni látszó Orbán-kormány.

 

(szabadhir.hu)