Egyértelmű – a kommunista besúgóit védi a Fidesz

Az LMP két társelnöke, Demeter Márta és Keresztes László Lóránt erős kritikával fogadta, hogy a pártjuk által benyújtott törvényjavaslatokat, az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát, ismét leszavazta az országgyűlés igazságügyi bizottsága.

 

A társelnökök ezért úgy gondolják, hogy a kormánypártokban több egykori érintett is lehet, és őket védendő, nem szavazza meg a Fidesz-KDNP többség az ilyen jellegű törvényjavaslatokat.

 

Most azonban a témában még ezen kívül egy másik törvényjavaslatot is benyújtott az LMP. Eszerint az 1990. február 14. napját követő időszakban a nemzetbiztonsági szolgálatok személyi állományába tartozó személy és a nemzetbiztonsági szolgálatokkal titkosan együttműködő személy kiemelt közbizalmat igénylő tisztséget csak az ezzel összefüggő jogviszonyának megszűnését követő nyolc év elteltével tölthetne be.

 

A javaslat szerint ilyen közbizalmi tisztségnek számítana többek között: a kormánytagság, a köztársasági elnöki megbízatás és az országgyűlési képviselőség. Sajnálatos módon ez sem jutott túl a szakbizottságon.

 

Kertész Z István