Egyelőre ne menjen Nagykovácsiba

Nagykovácsi önkormányzata Facebook-oldalán azt kéri, hogy mivel a településen sok a Covid-fertőzött, most a természetjárók ne menjenek a falujukba.

 

„Békeidőben örömmel látjuk a településre érkező természetjárókat, de sajnos most sokan félnek, aggódnak az ide érkező tömegek miatt. A járvány egyre jobban érinti településünket, sok a fertőzött felnőtt és gyermek” - íja az önkormányzat.

 

Mivel az elmúlt vasárnap Nagykovácsiban jártunk és akkor még nem értesültünk a település aggodalmáról, elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem láttunk sok kirándulót és senkit nem zavart a jelenlétünk. Viszont azt is láttuk, hogy a főúton a nagy élelmiszer boltban tömött sorban álltak az emberek a pénztáraknál.

 

Szerettük volna megkérdezni Kiszelné Mohos Katalin polgármestert a kialakult helyzetről, ám hiába kerestük telefonon és emailban is, nem volt hajlandó felvenni velünk a kapcsolatot.

 

Kérdéseink pedig lennének bőven. Milyen hatékonyságú egy ilyen felhívás a helyi önkormányzat közösségi oldalán? Vajon akik csak kirándulni mennek Nagykovácsiba, mennyi percet töltenek a településen? Miért gondolják azt, hogy visszaszoríthatják a járvány terjedését egy ilyen kéréssel?

 

Azért azt még hozzá kell tenni, hogy a Nagykovácsi körüli erdők a főváros környékének egyik legnagyobb rekrerációs területe, így természetes, hogy a majd kétmilliós Budapestről jelentős igény mutatkozik ezek felkeresésére. Bizonyított tény, hogy a természetben járás erősíti az immunrendszert, ezért sokak egészség-megőrzését segíti az erdők felkeresése. Esetleg a polgármester és a képviselő-testület azon is elgondolkodhatna, hogy az utóbbi évtizedben nem lett-e túlépítve a településük a természetes környezet rovására?

 

Nem véletlen, hogy – ellentétben a járvány első hullámával – a települési jegyzők később nem kaptak lehetőséget a zöldterületek lezárására. Talán azon is gondolkodhatnának Nagykovácsiban, hogy maguk a község lakói mit tehetnének a járvány visszaszorításáért!

 

 Kertész Z István