Egy vezér anatómiája – Az igazi Orbán Viktor

A cikk szerzője, Gerald Frost szerint a vidéki születésű Orbán még gyerekként, a felcsúti mezőkön dolgozva megtanulta, ha patkányt látsz, azonnal végezz vele, még azelőtt, hogy megharaphatna. Frost kiemel néhány más, Orbánhoz kötött gondolatot is: ha megütnek, üss vissza kétszer, ha pedig karddal a kezedben állsz a harcmezőn, és hárman támadnak rád, akkor nincs idő érvelésre vagy moralizálásra, egyetlen feladat marad: lekaszabolni mind a hármat.

 

Az American Interest cikke bemutatja azt az Orbán Viktort is, aki elégtételt vesz, és aki nekimegy a brüsszeli bürokratáknak. Az írás arra is utal, hogy a választók ugyan őt juttatták hatalomhoz, azonban az EBESZ választási megfigyelői szerint több probléma is beárnyékolta a voksolást, így a megfélemlítő és idegengyűlöletet gerjesztő kormányzati retorika, a média elfogultsága, a homályos kampányfinanszírozás, illetve a fideszes és állami pénzforrások közti nagymértékű átfedés.

 

A szerző azt is hangsúlyozza, azért, mert Orbánnak külföldön a konzervatívok közt is van hódolója, nem jelenti azt, hogy a magyar politikus a táborukba tartozik. Megemlíti még, hogy a gazdasági élet szabadságát vizsgáló jelentésében az amerikai konzervatív Heritage Alapítvány is arra jut, hogy a magyar állam működését komoly problémák terhelik, ezért az országot az elnyomott (repressed) kategóriába sorolta. A jelentés arra is kitér, hogy a tisztességes kormányzati munka tekintetében szintén romlás tapasztalható Magyarországon. A korrupció ugyancsak a cikk témája. Az állam és a politika működésének romlottsága régi keletű probléma Közép-Kelet Európában, valóban nem Orbánnal kezdődött, de úgy néz ki, a korrupció vele intézményesülhet – utal rá a cikk.

 

Frost idézi az Orbán barátjának minősített, Angliában felnőtt Fischer Tibor írót is, aki szerint a magyar miniszterelnök se nem baloldali, se nem jobboldali, Orbán az Orbán, olyan politikus, aki a győzni akar – idézi a kíméletlen portrét a Klubrádió.