Egy tonna kukoricát nyerhet az a gazda, akinél a legtöbb füsti fecske fészkel

A szervezet munkatársai szerint a mezőgazdaság hatalmas nyomást gyakorol a természetre. Azok a fajok, amelyek a termőterületeken és környékükön élnek, egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve, ez a madarak mellett többek között a méhekre és a növényekre is vonatkozik.

 

A modern mezőgazdasággal együtt jár többek között a vegyszerek használata, a vizek szennyezése, a termőföld pusztulása. Az élelem eltűnése, a mérgek használata, a fészkek leverése miatt veszélyben vannak a füsti fecskék is.

 

A Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület illetékese szerint ez a faj a falvak jelképe, és hogy ez így is maradjon, támogatni kell azokat a termelőket, akik hagyományos módon gazdálkodnak.

 

A magyarországi helyzet szakértői vélemények szerint drámai, mivel a fecskeállomány eltűnésével Magyarország természetes biológiai védekezési potenciálja csökken a klímaváltozás körülményei közepette. A legfontosabb állománycsökkentő tényezőnek tartják a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítást és -pusztítást, illetve az agrárkemizálást.