Döntött a DK: önállóan indulnak az uniós választásokon, Gyurcsányné, Dobrev Klára Brüsszelben kezd politizálni

 

Hozzátéve: a Medián Intézet kutatása szerint nem is járnának jól az összefogással az ellenzéki pártok, de természetesen van párbeszéd a különböző politikai szereplők között, tájékoztatván egymást, hogyan mozgósítják az állampolgárokat az európai parlamenti választásra.

 

A DK elnöke kiemelte: pártja nem ugyanazt a politikát képviseli az Európai Uniót illetően, mint például a Jobbik.

 

Míg a DK régóta az európai egyesült államok történelmi ideájáért lép fel, addig utóbbi történelmében volt olyan szakasz, melyben Európa-ellenes üzeneteket hangoztatott – tette hozzá. Azt mindenképp jó ötletnek tartja, hogy minden választókerület választási bizottságában legyen legalább egy ellenzéki delegált.

 

A listavezető személyéről – a pártelnök szerint – hamarosan döntenek. Annyit elárult, hogy nem ő fogja vezetni a listát, amelyen olyan emberek szerepelnek majd, akik, ha mandátumot szereznek az EP-be, ki is mennek Brüsszelbe. Hozzátette: az első öt személynek van nagyobb jelentősége.

 

Gyurcsány szerint a Jobbik – még Vona Gábor vezetése alatt – elindult egy mérsékelt irányvonal felé, ez a folyamat még tart a pártnál, nem fejeződött be.

 

„Amikor mi egy színpadon vagyunk a Jobbikkal és sokszor történt ez december óta, egyetlen vállalhatatlan mondat nem hangzik el” – fogalmazott. A DK elnöke szerint egy színes, európai polgári ellenzék jöhet majd létre, de Gyurcsány hangsúlyozta, hogy nincs együttműködés pártja és a Jobbik között.

 

Tegnap közölte a párt az uniós jelöltjeik listáját: biztos befutó Dobrev Klára, őt követi Molnár Csaba, a harmadik helyen Rónai Sándor. Futnak még: Ara-Kovács Attila, a DK külügyi kabinetének a vezetője, Horváth Jácint, a párt nagykanizsai önkormányzati képviselője, Eörsi Mátyás jogász, Ráczné Földi Judit székesfehérvári önkormányzati képviselő, Sebián-Petrovszki László pártigazgató, Glázer Tímea győri önkormányzati képviselő, valamint Király Miklós egyetemista követi.

 

Niedermüller Péter, aki jelenleg szintén EP-képviselőként dolgozik, úgy döntött, hogy nem vállal egy újabb uniós ciklust, de marad pártalelnök.