Csendben zéróra lefokozta Szanyit az MSZP

Visszahívták az MSZP-ben viselt tisztségeiről Szanyi Tibort, értesült az Index. A szocialisták szabad szájú politikusa körül hetek óta különböző etikai és fegyelmi eljárások tornyosultak, miután többször nyilvánosan bírálta pártját és kritizálta a vezetőség döntéseit, főként az európai parlamenti (EP) választásokat követően.

 

A voksoláson ugyanis az MSZP-P listája történelmi mélypontot jelentő eredményt ért el, így Szanyi is lemaradt, és a második helyről sem jutott be az uniós parlamentbe.

 

A lesújtó eredmény és főként a mandátumot Ujhelyi Istvánnak kiosztó választmányi ülés után az EP-helyét, azaz az újrázás lehetőségét így elvesztő Szanyi Tibor MSZP-alelnök két nyílt, illetve nyilvánosságra került levélben is élesen bírálta a pártot és annak vezetését. Belső mutyikról, külső alkudozásokról írt, ahol „a vezetők a tagság vállát taposva huzakodnak az egyre kevesebb koncon”. Bírálta azt is, hogy az MSZP feladta baloldaliságát, a párt „mára ideológiailag élő halottá vált”.

 

Azt Index megkeresésére Szanyi úgy fogalmazott: „Ahogyan az Indexnek nincs papírja erről, úgy nekem sem. Amíg ezt a döntést velem hivatalosan nem közlik az illetékesek, természetesen nem kommentálom. Addig nincs is mit kommentálni!”