Civilszervezet által kidolgozott kilakoltatás elleni törvényjavaslatot visznek az országgyűlés elé

Az AVM az összes országgyűlési képviselőtől azt kéri: támogassák az előterjesztést és azt, hogy arról az Országgyűlés egy rendkívüli ülés keretében még a kilakoltatási moratórium lejárta előtt dönthessen. Az eseményen a törvényjavaslat elfogadása mellett érvelt Donáth Anna (Momentum), Csárdi Antal (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Szél Bernadett (független).

 

A sajtótájékoztatón Misetics Bálint (AVM) azt hangsúlyozta, hogy noha az AVM a lakhatáshoz való jogért és az annak érvényre juttatásához szükséges radikális társadalompolitikai reformokért küzd, ez a javaslat nem erről szól. Ez a javaslat nem egy radikális javaslat, éppen ellenkezőleg: a „minimum minimuma”, amennyiben csak annak az „emberi jogi és emberiességi minimumnak szerezne érvényt, hogy gyermekes családokat nem teszünk utcára. Ebben pedig mindannyian egyetérthetünk: baloldaliak és jobboldaliak; liberálisok, szociáldemokraták és konzervatívok”.

 

Ha a javaslatot elfogadná a Parlament, akkor a települési önkormányzatoknak kötelezettsége lenne megfelelő elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, valamint az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se lenne lehetőség abban az esetben, ha az egy gyermekes család elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.