Brutális büntetés jár zaklatásért Romániában

Az erről szóló törvénymódosítást csütörtökön hirdette ki Klaus Iohannis államfő. A bukaresti képviselőházban július elején nagy szavazattöbbséggel elfogadott jogszabály a férfiak és nők esélyegyenlőségéről szóló, 2002 óta hatályos törvényt módosítja, leszögezve, hogy közterületen és a magánszférában is tilos a szexuális, illetve lelki zaklatás.

 

A törvény szerint minden olyan helyzet zaklatásnak minősül, amikor valaki nemi identitása miatt nemkívánatos, sértő, megfélemlítését, megalázását, megsértését célzó vagy eredményező bánásmódban részesül. A szexuális zaklatást arra értik, ha valaki szexuális töltetű, nemkívánatos gesztusok, vagy megjegyzések áldozatává válik, amik méltóságának megsértését, megfélemlítését, megalázását célozzák, vagy eredményezik.

 

A törvénymódosítást kezdeményező Oana Bizgan-Gayral független képviselő az indoklásban azt írta, Romániában annyira elterjedt a zaklatás, hogy tízből nyolc nő nem érzi magát biztonságban éjszaka az utcán, négy pedig nappal sem. A nők hetven százaléka nem reméli, hogy bárki közbelépne, ha zaklatás áldozatává válna. A "lelki zaklatás" fogalmát a törvény nem tisztázza.

 

A szabálysértést a most hatályba lépő törvénymódosítás szerint rendőrök, csendőrök, határőrök vagy helyi (önkormányzati alkalmazásban lévő) rendőrök állapíthatják meg és nekik kell majd a bírságot is kiszabniuk.