Brüsszeli biztos lesz Karácsony mellett Jávor Benedek

Munkáját a magyarországi nagyvárosoknak is felajánlanák – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a V4-országok fővárosainak polgármestereivel közösen tartott konferencián.

 

Jávor eddig a Párbeszéd EP-képviselője volt, idén azonban nem jutott be az Európai Parlamentbe az MSZP és a Párbeszéd közös listájáról. Karácsony Gergely azt írta a Facebook-on a találkozóról:

 

„Budapesten pozsonyi, prágai és varsói főpolgármestertársaimmal megkötöttük az európai Szabad Városok Szövetségét, hogy választóink sok százezres tömegét képviselve hitet tegyünk a szabadság, az egyenlőség, a szolidaritás, a jogállam, a világnézeti tolerancia és a kulturális sokszínűség mellett, és összefogjunk a régiónkat gúzsba kötő, bezárkózó nacionalista populizmus és a nyers önkény ellen.

 

De amellett, hogy kiállunk értékeinkért és megmutatjuk, hogy Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország nem egyenlő kormányaik politikájával, egyéb célunk is van. Tapasztalatcserével és együttműködéssel próbáljuk kezelni legsúlyosabb közös kihívásainkat, pl a klímakrízist vagy a lakhatási válságot, és közösen lobbizunk azért, hogy az EU különítsen el több közvetlenül pályázható forrást a városok számára.”