Botrány a hazai teniszszövetségben: Mindkét klasszis belefejelt az elnökségbe

A magyar teniszező megelégelte a bánásmódot, így nem valószínűleg nem lesz ott a sorsdöntő Davis Kupa-meccsen.

 

A szövetség hivatalos levélben cáfolta a bejegyzés tartalmát, ám nem sokkal később a női páros világranglistájának első és második helye között ingadozó Babos Tímea, illetve a múlt nagyjai közül Temesvári Andrea és Markovits László is Fucsovics mellett állt ki. Sőt, csütörtökön a legjobb férfi és női teniszezőnk tételesen cáfolta a szövetség állításait.

 

Fucsovics Márton és Babos Tímea csütörtöki állásfoglalásában cáfolta azokat a megállapításokat, amelyeket a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) egy nappal korábban fogalmazott meg közleményében.

 

A szerdai nyílt levélben az MTSZ a két játékos múlt pénteki kritikáira reagált, pontokba szedve. Ebben többek között kiemelte, hogy Fucsovics Mártont 2015-től idén júliusig az MTSZ menedzselte - mivel a korábbi csapat ezt nem akarta folytatni -, így került a teniszező mellé edzőként Sávolt Attila, akinek a fizetését jelenleg is a szövetség állja. Ezért a szövetség egyik elvárása, hogy pályára lépjen a Davis-kupában a játékos, aki ingyenesen veheti igénybe a Nemzeti Edzésközpont (NEK) létesítményét. A közleményben szerepelt, hogy az MTSZ az együttműködés kezdetétől idén július 31-éig 69 575 000 forintot bocsátott Sávolt Attila edző rendelkezésére, aki egy kiemelkedően magas pénzjutalom mellett vezetői pozíciót is kért a szövetség főtitkárától, ám nem kapta meg.

 

Csütörtöki közleményében Fucsovics azzal kezdi, hogy az MTSZ-reakció „tökéletes példa arra, hogy miért lehetetlen az együttműködés játékosként az MTSZ jelenlegi operatív vezetésével”. Ezután szó esik arról, hogy a menedzsment igenis együttműködést ajánlott az MTSZ-nek 2015-ben, a játékos látványos fejlődése pedig nemcsak a szövetség által a rendelkezésére bocsátott stábnak, hanem főként Sávolt Attilának köszönhető. Fucsovics leszögezi, a NEK ingyenes használata válogatott sportolók esetében természetes, ez minden sportágban így van. Sávolt Attila fizetéséről szólva kifejti, hogy a tréner nem kapott ennyit, itt bruttó összegről lehet szó, emellett az MTSZ még sok játékosnak fizeti az edzőjét.

 

A Fucsovics Mártont és Babos Tímeát képviselő Joó György hétfőn személyesen egyeztetett Richter Attila főtitkárral a US Openen. A találkozón a menedzser jelezte, nem maradhat következmények nélkül, hogy az MTSZ kommunikációs igazgatójának, Tamás Krisztinának a férje két nappal korábban Babos Facebook-oldalán élesen bírálta a két játékost, mondván, szégyen, amit művelnek, elferdítik a valóságot, és a szurkolókat használják önös érdekeikre. „Kihagytad a posztból, hogy a szövetség a hibás, amiért nem nyersz egyéni meccset” – címezte Babosnak.

 

A menedzsment szerint Horváth Csaba az MTSZ-en keresztül kapott hivatalos akkreditációval tartózkodik a US Openen, így kommentje nem tekinthető magánvéleménynek. „Attól függően, hogy az MTSZ milyen döntést hoz az ügyben, folytatódhat az egyeztetés a szövetség és a játékosok között” – olvasható az állásfoglalásban. „Amíg ezen nem sikerül egyértelműen változtatni, addig nehéz konstruktív együttműködést kialakítani, mert a körülmények nem adottak hozzá” – teszik hozzá. Ráadásul a US Openen készülő Fucsovicsnak szövetségi dolgozók múlt péntek óta lelkileg zaklató, bántó e-maileket és sms-eket írtak.

 

A játékos közleménye azzal zárul, hogy az MTSZ tavaly az oroszok elleni és az idei belgiumi Davis-kupa-párharcért összesen 285 940 dollárt (80 millió forintot) kapott a nemzetközi szövetségtől, ebből 88 880 dollár a játékosok pénzdíja. A főtitkár többszöri ígérete ellenére az MTSZ egyetlen forintot sem fizetett ki a csapattagoknak.

 

Babos Tímeával kapcsolatban a szövetség szerdán azt írta, hogy a támogatói megállapodással rendelkező években összesen több mint 45 millió forintot utalt át a játékosnak.

 

A teniszező erre pénteken úgy reagált, hogy ez hét évre elosztva évi 6,43 millió forintot jelent, amit „bármelyik NEK Akadémián pallérozódó, maximum közepes nemzetközi sikereket elérő játékos többszörösen megkap”. A hét év alatt Babos 645 millió forintot költött edzői bérekre, utazásra, étkezésre, szállásra, felkészülésre, egészségügyi ellátásra, így az MTSZ támogatása a játékos költségvetésének a 14 százaléka volt.