Börtön járna a miniszterelnöknek és a vejének

Hadházy Ákos szombaton arról beszélt, hogy az OLAF legújabb, a magyar közbeszerzéseket érintő jelentése nyilvánvalóvá tette, a köztéri LED lámpaizzók cseréje hatalmas korrupciós ügy. Az OLAF az ehhez kapott teljes uniós támogatás összegének visszakövetelésére tesz javaslatot az Európai Bizottságnak: ha ez így lesz, akkor 12 milliárd forintot kell visszafizetni a magyar adófizetők pénzéből.

 

A politikus nyilvánvalónak tekinti, hogy az OLAF jelentésből is kiderült LED-izzók ügye akár a rendszerváltás utáni magyar közélet legsúlyosabb politikai és morális válságát okozhatja.

 

–A jelenlegi miniszterelnök és veje egy nagy lépéssel közelebb került a potenciálisan szabadságvesztést is eredményező büntetőeljáráshoz, de az ügy számos magas rangú politikust érint közvetlenül, többek között Lázár János minisztert és Horváth István államtitkárt, a korábbi szekszárdi polgármestert. Ebben az ügyben az LMP korábban számos megdönthetetlen bizonyíték alapján tett feljelentést. A nyomozó ügyészség a bizonyítékokat nem döntötte meg, de gyakorlatilag indoklás és vádemelés nélkül lezárta az ügyet. Az LMP követeli: ahogyan a metró beruházásnál, úgy a kormány ebben az estben is haladéktalanul hozza nyilvánosságra az OLAF jelentését – nyilatkozta Hadházy.

 

Kertész Z István