Böjte Csaba kisétált az interjúról, amikor a pedofíliáról kérdezték

Böjte Csabát augusztus 20-án Magyar Becsületrenddel tüntették ki, amiért az alapítvány a fennállása alatt eddig hatezer gyereket emelt ki a nehéz sorsból és adott nekik esélyt az új életre. Erről azt mondta, „még nem hasogatta meg” az elismerést, de szíve szerint mindenkinek adna belőle egy kicsit.

 

A Népszava ezután kitért a nevelői hálózatában tapasztalt korábbi szexuális visszaélésekre is, amelyek miatt egy nevelőjét évtizedes börtönbüntetésre ítélték. Erről Böjte Csaba azt mondta, aki több mint ezer embert alkalmaz, a becsületét valamilyen módon az ő kezükbe adja, és bár ő volt az, aki feljelentést tett az ügyben, tanúskodott is a nevelő ellen a bíróságon, mégis próbálták rákenni az ügyet.

 

A lap később azt kérdezte, mit gondol általában a katolikus egyházi pedofilügyek számáról. Böjte ekkor egyre feszélyezettebbé vált.

 

"Én azt gondolom, hogy ezt az egyház nyakába varrni aljas dolog" – mondta.

 

Hozzátette: statisztikai alapon sokkal több tanár, orvos, taxisofőr követ el ilyen visszaélést, mint pap. Majd jelezte, hogy nem kíván a témáról beszélni. Végül néhány háborgó megjegyzés kíséretében megszakította az interjút.