Bíróság elé kerülhet pénteken Demeter Márta

A Központi Nyomozó Főügyészség novemberben emelt vádat Demeter Márta ellen, aki 2018 őszén az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként írásbeli kérdésekkel fordult miniszterekhez, azt tudakolva, hogy miért utaztatták törvénytelenül Orbán Viktor kormányfő lányát a honvédség Airbusával, majd minderről a közösségi oldalán is beszámolt.

 

Kiderült azonban, hogy ilyen nem történt, valójában egy Orbán vezetéknevű magyar katona és családja tartózkodott a repülőgépen, engedéllyel - írta a Magyar Nemzet.

 

A Fidesz az eset után feljelentette az LMP-s képviselőt, valamint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult.

 

Utóbbi megállapította, hogy a Demeter Márta által megtekintett honvédségi iratokban a névazonosságon kívül semmilyen más olyan tény vagy körülmény nem szerepel, amiből arra lehetne következtetni, amire a politikus jutott. A hatóság arra is kitért, hogy a nyilvánosságra került adatok megismeréséhez való jogot számos törvény korlátozza.

 

Az ügy folyományaként a házelnök javaslatára a parlament felmentette Demeter Mártát bizottsági alelnöki tisztségéből és bizottsági tagságából, miután az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárása során nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg vele kapcsolatban.

 

Az ügyészség vádat emelt; azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismeri a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, úgy kétmillió forintos pénzbüntetésre ítéljék. A képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható - olvasható a Magyar Nemzetben.