Betiltották, mégis demonstrálnak a becsületnapi neonácik

Idén a rendőrség a rendezvényt betiltotta, ráadásul kétszer is, ami előrevetíti, hogy Budapest közigazgatási határain belül sehol sem fogják engedélyezni hasonló rendezvény megtartását - írja a Mérce.

 

A szervezők először a Clark Ádám téren, majd a Kapisztrán szobornál terveztek megemlékezést tartani.

 

A rendőrség megállapította, hogy a rendezvényen a második világháborús kitörésről szándékoznak megemlékezni a résztvevők, és hogy ennek apropóján számítani lehet szélsőséges nézeteket valló csoportok részvételére, és a beszédek, zenék, meg általánosságban a rendezvény alkalmas másokban félelemkeltésre, riadalom okozására - teszi hozzá a lap.

 

Tegnap viszont felülírta a bíróság a rendőrségi határozatot és így Budán, a Városmajorban mégis megtartják a megemlékezést. A BRFK arról tájékoztatta a Népszavát, hogy Budapest rendőrfőkapitánya a Csaba utcába szervezett gyűlést is megtiltotta, ám erre egy magánszemély felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő.

 

A Fővárosi Törvényszék a felülvizsgálati kérelmet alaposnak találta, a tiltó határozatot hatályon kívül helyezte, amellyel szemben további jogorvoslatnak helye nincs. Vagyis ezen döntés alapján a rendezvény megtartható.