Bayer, Rákay és Palkovics is bagóért vehet lakást a budai Várban

A kormánypárti politikus korábban a készülő tervezetről szólva azt mondta lapunknak, azoknak a bérlőknek kívánnak segítséget nyújtani, akik a rendszerváltást követő években nem vásárolhatták meg lakásukat, és ezzel hátrány érte őket.

 

Ehhez képest a benyújtott módosító ennél már sokkal szélesebb körben biztosítja az önkormányzati lakások megvásárlásának lehetőségét.

 

A tervezett szabályok értelmében minden bérlő vételi jogot kap, aki 2020. december 31-e előtt létesített bérleti jogviszonyt. A vételár alapesetben a lakás forgalmi értékének a 30 százaléka. Azonban ez tovább csökkenthető annak függvényében, hogy a bérlő mióta lakik az ingatlanban: évenként egy százalékkal csökken a vételár, ami legfeljebb az ingatlan 15 százalékig mérsékelhető.

 

Tehát azok kaphatják meg a maximális kedvezményt, akik már legalább 15 éve ott laknak. De ez még nem minden: ha a bérlő a kikalkulált csökkentett vételárat egy összegben ki tudja fizetni, akkor további kedvezményre jogosult, csak a megállapított ár 70 százalékát kell kifizetni.

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Budapest egyik legdrágább kerületében egy 50 millió forint forgalmi értékű lakást az abban 15 éve lakó bérlő egy összegben 5 250 000 forintért vásárolhat meg, vagyis a piaci ára 10,5 százalékáért – írja a 24.hu.