Az Operaház főigazgatója ijedtében cenzúrázott egy Mészáros nevű szereplőt

Az Operaház főigazgatója kihúzott egy előadás szövegkönyvéből egy Mészáros nevű szereplőt, idézte fel a 2021-es esetet Veiszer Alinda műsorában Tarnóczi Jakab, a darab rendezője a 24.hu beszámolója szerint.

 

Arról beszélt: már két hónapja próbáltak az olvasópróbán elfogadott szövegkönyvvel, amikor valaki szólt Ókovácsnak, aki ezután bekérette a szövegkönyvet. A rendező állítása szerint ezután Ókovácstól kapott egy olyan verziójú szöveget, amelyben lila színnel szerepeltek a módosítási javaslatok.

 

A rendező szerint Ókovács módosította a darab áthallásos részeit, még a tarló szó sem szerepelhetett abban, nehogy Tarlós István korábbi főpolgármester jusson a nézők eszébe. El kellett búcsúzni egy gyémántgyűrűs jelenettől is, mert Mészáros Lőrinc Várkonyi Andreának adott ajándékára utalhatott.

 

Az úrhatnám polgár című Molière-darabról van szó amúgy: ennek alaphelyzete az, hogy egy hirtelen meggazdagodott, kulturálatlan ember elkezd urizálni és dirigálni.

 

A Telexnek Ókovács azt írta az esetre reagálva, hogy nem cenzúrázta a szövegkönyvet, és Tarnóczit „alapvetően rendezni kértük, nem akármilyen szöveget írni, azt Molière már megtette”. Szerinte „ ha másik magyar milliárdos lett volna kéretlen céltáblává, és/vagy például egy Bajnai nevű színész került volna »véletlenül« ebbe a helyzetbe, vagy valaki folyton Klárát kiabálna Kleopátra helyett, esetleg feltűnik egy márki, aki folyton zajong, azt is kiszedetem”.

 

Ő úgy érezte, hogy Tarnócziék változata egyetlen magyar milliárdosra készült el, amivel választási kampány eszközévé silányították volna az előadást, és „hülyének nézte a megrendelőt”.