Az EU bírálta a nitrogéngázzal történt kivégzést az Egyesült Államokban

Az alabamai legfelsőbb bíróság végzése alapján csütörtök este középső idő (CT) szerint 7:53-kor Alabama állam megkezdte Kenneth Eugene Smith nitrogén-hipoxia általi kivégzését az atmore-i William C. Holman büntetés-végrehajtási intézetben.

 

Smitht az orvosok 20:25-kor nyilvánították halottnak. A Legfelsőbb Bíróság lehetővé tette a kivégzés végrehajtását három liberális bírójának kifogásai és a halálbüntetés ellenzőinek aggodalmai ellenére is, mivel a ki nem próbált módszer szenvedést okozhat Smithnek.

 

Smitht egy fejére húzott maszkkal kötöztek le, és néhány percig eszméleténél volt  azután, hogy a nitrogéngáz elkezdett befolyni a maszkba, megfosztva tőle az oxigént.

   

"A kivégzést úgy hajtották végre, hogy az elítéltet tiszta nitrogén belélegzésére kényszerítették, megfosztva őt a testi funkciók fenntartásához szükséges oxigéntől, ami nitrogénhipoxiához vezetett. Ez az első alkalom, hogy ezt a kivégzési módszert alkalmazták az Egyesült Államokban. Vezető szakértők szerint ez a módszer különösen kegyetlen és szokatlan büntetés, ráadásul az elítélt 2022 novemberében már átesett egy sikertelen kivégzési kísérleten" - hívta fel a figyelmet Peter Stano.

   

Az EU szerint a halálbüntetés az élethez való jog megsértése és az emberi méltóság végső megtagadása. A halálbüntetés visszafordíthatatlan jellegű, és nem képes elrettentően hatni a bűnözésre. Az Egyesült Államokban eddig 196 ártatlan embert mentettek fel a halálraítéltek közül – tették hozzá.

   

EU szóvivője üdvözölte, hogy 29 amerikai állam eltörölte a halálbüntetést, vagy felfüggesztette az elrendelt kivégzéseket, azonban aggodalmát fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban tavaly nőtt a kivégzések száma.

 

"Öt államban 24 embert végeztek ki annak ellenére, hogy 2020 óta folyamatosan csökkent a halálbüntetés alkalmazása az Egyesült Államokban. Felszólítjuk a halálbüntetést fenntartó államokat, vezessenek be moratóriumot, és haladjanak a halálbüntetés eltörlése felé" – áll a sajtóközleményben.