Az enyhe tél ellenére január elsejéig 71-en fagytak meg

 A fagyhalál áldozatainak száma az enyhébb időjárás miatt valamivel csökkent 2016 azonos időszakához képest (akkor több mint száz volt), de a tömegméretű pusztulás folytatódott – értékelte az MSZF az adatot.

 

A Szociális Fórum szerint a kormány, ahelyett, hogy a kilakoltatottak fedélhez juttatásával vetne véget az évről-évre ismétlődő tömeges pusztulásnak, a fagyhalálról szóló adatszolgáltatás megnehezítésével igyekszik elkendőzni a szomorú valóságot.

 

A kormány utasítására az Országos Rendőr-főkapitányság Hivatala többé nem adhat információt a rendkívüli kihűléses esetekről, hanem a területi rendőrkapitányságok illetékességébe utalták a fagyhalál esetek közigazgatási eljárás keretében történő megállapítását. Az új szabályozás hátterében az áll, hogy ne lehessen valós időben tájékozódni a történtekről, hanem csak rendkívül időigényes és aprólékos utánajárással lehessen feltérképezni a valós állapotot.

 

A kormány vélhetően azért nehezítette meg az információhoz jutást, hogy a választás évében szebb színben tüntesse fel magát és a magyar társadalmi valóságot – írta az MSZF.