Az adományoknak köszönhetően egyelőre megmenekült Iványi Gábor egyháza

A 444.hu beszámolója szerint a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), melyet Iványi Gábor vezet, megkapta a 2022-es adóévre eső egyházi 1 százalékos személyi jövedelemadó-felajánlásokat, valamint az ezekhez kapcsolódó állami kiegészítést. A közlemény alapján a MET-hez összesen mintegy 718 millió forint érkezett, amit 73 418 adófizető ajánlott fel. Az említett összeget további 516 millió forintos állami támogatással egészül ki.

 

A közlemény szerint a MET által kapott felajánlások mértéke jelentős, közel 50 százalékos növekedést mutat a korábbi évekhez képest. Ez az emelkedés részben annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban Iványi Gábor és közössége komoly gazdasági nehézségekkel nézett szembe. A MET-nek nem volt lehetősége fizetéseket adni dolgozóinak, ami több munkavállaló távozását eredményezte, illetve több vidéki oktatási intézményt is be kellett zárniuk.

 

A közlemény szerint a befolyt összeget elsősorban az elmaradt munkabérek pótlására fordítják. Az adminisztratív folyamatok már elkezdődtek és fokozatosan megindulnak a kifizetések mind a jelenlegi, mind a korábbi munkatársak részére.

 

A MET hozzáteszi, ha korábban hozzájutottak volna az állami normatív támogatásokhoz, akkor ezt az összeget nem csupán bérek rendezésére használhatták volna fel, hanem fejlesztésekre és más fontos területekre is fordíthatták volna.