Armageddon Japánban: Másfélmillió embert telepítenek ki

A japán meteorológiai intézet rendkívüli figyelmeztetést adott ki négy prefektúrára Honsu szigetén. Figyelmeztették a lakosságot, hogy földcsuszamlások, árvizek, heves széllökések lehetnek, és ezzel egy időben rendkívül nagy mennyiségű csapadék éri a területet. Vasárnapig további esőzések várhatók, miközben a térség fölé meleg levegő áramlik.

 

Az ország nyugati részén fekvő Hirosimában egy férfi a folyóba esett egy hídról. A Siga prefektúrában lévő Takasima városban egy 77 éves embert sodort el az ár a mentési munkálatok során. Másutt két ember holttestére bukkantak egy házban, amelyet földcsuszamlás ért. Egy további helyen a hegy omlott egy házra, amelyben egy halott 95 éves nőre bukkantak.

 

Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára beszámolt arról, hogy 48 ezer rendőr, tűzoltó és a japán nemzetvédelmi erők tagja vesz részt a munkálatokban, amelyek keretében egyebek között több mint száz helyen a földcsuszamlások és más természeti károk következményeinek elhárításával vannak elfoglalva.

 

Szombatig a várható földcsuszamlások és árvizek miatt több mint 1,6 millió embert utasítottak arra, hogy hagyja el otthonát és menjen biztonságos helyre, további 3,1 millió embernek tanácsolták ugyanezt.