Angol tudósok szerint a kutyák kiszagolják a rosszkedvet

A 34 jelentkezőből egy-egy mágneszáras ajtó mögé ültették a kutyákat, a gazdáik pedig az ajtó másik oldalán vettek részt a kísérletben.

 

Arra kérték a gazdikat, hogy énekeljenek egy vidám dalt, vagy minden színészi képességüket bevetve kezdjenek el sírni. Ami ezek után történt, arra kevesen gondoltak volna: a legtöbb kutya mindkét esetben kinyitotta az ajtót, hogy a gazdájához siessen, azonban, amikor az embereknek látszólag rossz volt a kedvük, háromszor gyorsabban értek oda hozzájuk a kedvenceik.

 

“Rájöttünk, hogy amellett, hogy a kutyák megérzik a gazdájuk hangulatát, megpróbálnak segíteni is az embereken, hogy ne legyen olyan rossz kedvük. De biztos minden kutyatulajdonosnak van olyan sztorija, hogy hazaért egy hosszú nap után, netán el is tört a mécses, a kutyája pedig egyből ott termett mellette és megpróbálta megnyugtatni - erre pedig végre tudtunk adni egy tudományos magyarázatot is” – nyilatkozott a kutatást vezető Emily Sanford.

 

Mivel már évezredek óta az emberek mellett élnek, nem véletlen, hogy a kutyák ennyire jól tudják dekódolni a különféle jeleket, amiket a gazdáik adnak nekik.

 

A kutatók egyébként a kutyák stressz-szintjét is mérték a kísérlet során és rájöttek, hogy az ajtót kinyitó kutyák is stresszesebbek voltak, ám mégsem annyira, mint azok, akik nem tudták kinyitni a mágneszára, így pedig nem tudtak segíteni a gazdájuknak.