Amit a locsolócsövekről és tartozékaikról tudni kell

A díszkertek és zöld pázsitok gazdáinak azonban nem csak a vízhiányos időszakokban, hanem folyamatosan egyenletes locsolásra van szükségük, amely rendkívül összetett folyamat, így számos eszköz szükséges hozzá, melyek közül az alábbiakban mutatunk be néhányat.

 

Locsolócsövek

 

Amennyiben nem automata öntözőrendszerrel segítségével pótolja kertje nedvességtartalmát, abban az esetben mindenképpen szüksége lesz egy megfelelő locsolócsőre. Érdemes többrétegű, csavarodásmentes slagot választani, hiszen nem csak egyszerűbb a használatuk, de jóval tartósabbak, mint a hagyományos olcsóbb modellek.

 

Az ideális hosszúságú locsolócső kiválasztásánál figyelembe kell venni a kert méreteit, ugyanis a túl rövid, de a túlságosan hosszú cső sem könnyíti meg a használatot. Bár ma már 100 méteres locsolócsövek is kaphatók, ezek súlyuk miatt nehezebben kezelhetők, így szerencsésebb inkább rövidebb (10 vagy 20 méteres) tömlőt vásárolni, amelyek szükség esetén össze- vagy szétszerelhetők.

 

Vásárlásnál a másik fontos paraméter a locsolócső belső átmérője, amely nem csak a locsolási időt befolyásolja, de a fél colos és az 5/4 colos méret között méterenként akár ötszörös súlykülönbség is lehet, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni. A nagyobb ármérőjű, vastagabb falú csövek akár szivattyúra kapcsolva is működhetnek, a túlzottan vékony csövek viszont könnyen megtörhetnek.

 

Szerelvények

 

A locsolócsövek önmagukban nem alkalmasak a locsolásra, számos kiegészítőre van még szükség a kényelmes használatukhoz. A könnyebb tárolás és mozgathatóság miatt egy tömlődob vagy -kocsi beszerzése mindenképpen ajánlott. A különféle csatlakozók és toldók kiválasztásánál nem árt, ha azok átmérője egyezik a locsolőcsőével, de szűkítős vagy bővítős darabokkal az eltérések is áthidalhatók. A lényeg, hogy az elemek könnyedén, egy kattintással összeilleszthetőek legyenek.

 

Szórófejek

 

A szórófej vagy szórópisztoly a locsolófelszerelés lelke, hiszen ezen keresztül kezelhető a vízsugár. Léteznek többfunkciós modellek és olyanok, amelyeknél állítható a víz mennyisége és a víz erőssége, így akár lágyan permetezhető is a növényzet.

 

Amennyiben komplett öntözőrendszert építene ki kertjében, vagy csak néhány hiányzó tartozékra van szüksége kedvező áron, akkor mindenképpen érdemes felkeresnie a VasMuszakiBolt.hu webáruházat, ahol kertészeti termékek és szerszámok nagy választékát is megtalálja.