Alföldi Róbert, Gál J. Zoltán és Rózsa Péter kapta a 25. Szabad Sajtó díj elismeréseket

A Szabad Sajtó alapítvány elnöke, Kránitz László keserűen hangsúlyozta, hogy a díj megalapításakor, 1994-ben nem gondolták volna, hogy 2019-ben még értelme lesz a szabad sajtóról beszélni, hiszen magától értetődőnek tűnt negyedszázada, hogy mára az írott szó és a véleményszabadság magától értetődő s alanyi jog lesz. Sajnos tévedtek.

 

Az 1948-as szabadságharc hősei sem egy ilyen sajtóért küzdöttek, mint amilyet ma kell megélnünk – tette hozzá.

 

Az alapítványi elnököt az MSZP elnöke, Tóth Bertalan követte, aki a jelenlévőket és a díjazottakat köszöntve szintén kevés optimizmusának adott hangot a szabad szó ünnepén.

 

 

Petőfit idézve jegyezte meg, hogy a szabad sajtó nélkül a nemzet sem lehet szabad – ma pedig, bár sokan áltatják magukat, de a nemzetünk szabadsága korántsem teljes. Ennek az ország olyan kormánya és miniszterelnöke van, aki a saját kiváltságait a nemzet érdeke fölé helyezi.

 

Bár nem fékez a fekete autó a Pilvax előtt, ha arról beszélünk, hogy a kormány lábbal tiporja a jogállamot, de a sajtószabadság nem csak a közlés szabadságáról, hanem a befogadás szabadságáról is szól, hogy a magyar polgárok hozzájuthatnak-e a megalapozott és hiteles információkhoz, a valósághoz. Innen nézve pedig bizton kijelenthetjük, hogy ma Magyarországon nincs sajtószabadság – közölte Tóth Bertalan: nem lehet ott sajtószabadság, ahol a köztévében közpénzen folyik a göbbelsi propaganda.

 

Ezt követően átadták az idei díjazottak elismerőseit Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színész-rendezőnek, Gál J. Zoltánnak, az MSZP hajdani szóvivőjének, a Vasárnapi Hírek volt újságíró-szerkesztőjének és Rózsa Péternek, a Klubrádió főszerkesztő-helyettesének.