Alázatosan soványka búcsút írt saját fejfájára az MTA

Búcsújukat teljes terjedelmében közöljük:

 

„A Magyar Tudományos Akadémia sajnálattal állapítja meg, hogy az Országgyűlés – a belföldi és a nemzetközi tudományos közvélemény és az akadémiai kutatók egységes kiállása ellenére – elfogadta „A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról” című törvényt, amely elveszi az ország legrégebbi, legtekintélyesebb, legnagyobb hazai és külföldi bizalmat élvező tudományos szervezetének kutatóhálózatát. Különösen fájdalmas, hogy ez érdemi kritika és az új rendszer működésére vonatkozó kormányzati stratégia kidolgozása nélkül történt.

 

A magyar tudomány iránt érzett felelősségének tudatában az Akadémia a törvény hatálybalépése után is mindent megtesz annak érdekében, hogy képviselje a tudomány érdekeit, kiáll a tudomány szabadsága és a tudományos közélet tisztasága mellett.

 

Nemzetközi kapcsolatai segítségével értékeli a kutatószervezetek és az egyes kutatók munkáját, az egyes tudományágak helyzetét, támogatja új kutatási irányok kialakítását. Továbbra is fontos feladatának tekinti a tudomány népszerűsítését, a tudományos eredmények megjelenését az oktatásban és a tudománydiplomáciát.

 

A Magyar Tudományos Akadémia az egész magyar tudományosságot képviseli. Vidéki és határon túli bizottságai, külső tagjai és külső köztestületi tagjai révén összekapcsolja a magyar tudósokat, bárhol is dolgozzanak. Közös fórumot nyújt egyetemi, kutatóintézeti, ipari kutatóknak. A természet-, a társadalom- és a bölcsészettudományok kutatói számára egyaránt lehetőséget nyújt a nézetek, módszerek, szemléletek ütköztetésére, megvitatására, a teljesítmények értékelésének legmagasabb szintű összehangolására.

 

A Magyar Tudományos Akadémia hű marad alapítója, Széchenyi István szelleméhez.”

 

Hát az már annyit ér, mint Széchényinek a csók.

 

(kép: hvg.hu)