Ajtónyílás javítása házilag - 5 tipp, hogy ne kelljen szakemberhez fordulnod!

Egy szép ajtó a lakás éke lehet, legyen szó bejárati ajtóról vagy beltéri nyílászárókról. De annyit használjuk, hogy szinte lehetetlen megvédeni a károsodástól. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat az ötleteket és trükköket, amiket érdemes kipróbálni, mielőtt nyílászzárókkal foglalkozó szakembert hívnánk.

 

Megelőzhető azonban a sok bosszúság, ha minőségi termékeket választunk, és olyat, ami stílusában, méretében és funkcióiban is pontosan illeszkedik a szobához. Az egyedi ajtó gyártás ebben is segíthet. Azonban ha már megtörtént a gond, nézzük, mit tehetünk mi.

 

Szárításra fel!

 

Amikor az esős idő beköszöntével az ajtó szorulni kezd a keretben, azt jelzi, hogy nedvesség került a festék alá és ettől a fa megdagadt. Ilyenkor sokan úgy dönthetnek, hogy legyalulják az ajtószéleket, viszont ezzel csak azt érik el, hogy amikor a száraz időszakban kiszárad a fa, az ajtó melletti rés hirtelen túl naggyá válik. Meg kell hát várni az esős hetek elmúltát, és ekkor átmázolni a nyílászárót. Ha nem szeretnénk sokat várakozni, hőlégfúvó használatával gyorsíthatjuk meg a száradást, de vigyázzunk, hogy csak rövid ideig használjuk, ne perzseljük meg vele a fa felszínét.

 

Zsanércsere és a csavarok ellenőrzése

 

Nem csak az esős idő okozhat gondokat az ajtónál, egy idő után lehet, hogy már nem áll rendesen a tokjában. Ha azt tapasztaljuk, hogy függőlegesen vagy vízszintesen nem egyenes, vagy azt, hogy csak szélesre tárva súrlódik a padlón az ajtó, a lógó zsanérok is okozhatják a gondot.

 

  • -Ennek orvoslására megoldás lehet, ha olyan pántra cseréljük a zsanérokat, amely rézsútos csúszófelülettel van ellátva – ez kicsit megemeli majd a nyílászárót, így nem fog hozzáérni a földhöz.
  • -A kilazult csavarok is állhatnak a gond hátterében, ehhez mondanunk sem kell, hogy meg kell húzni őket, vagy ha nem lehetséges, hosszabbra cserélni azokat, tipliket behelyezni.
  • -A lógó ajtót ezen kívül fém saroklemezek beszerelésével is megjavíthatjuk.

 

Érdemes továbbá ellenőrizni az ajtókeretet is, mert lehet, hogy abban van a hiba, nem a nyílászáróban. Ha úgy látjuk, hogy meglazult, óvatosan ütögessük a léceket és szögeket vissza a helyére, bizonyosodjunk meg róla, hogy derékszögűek a sarkai.

 

A zár is lehet a hibás

 

A rosszul záródó ajtónál felmerülhet, hogy a tok sérült vagy a zár nem illeszkedik megfelelően. A tokot gittel vagy faforgácslappal egyenlíthetjük ki, a zárnál pedig lehet, hogy elég néhány csavart meghúzni, de akár zárcserére is szükség lehet – ez a deformációtó, kártól függ.

 

Fontos, hogy ha nem rendelkezünk szükséges tapasztalattal és szerszámokkal, a bonyolult javításokat hagyjuk inkább a szakemberre, mert többet ártunk vele, mint használunk.