A tragikus választási bukás után egy kivételével lemondanak az ellenzéki pártvezetők

A pártelnök elmondta azt is, hogy az MSZP a Párbeszéddel folytatja a "változás szövetségét", készülnek az európai parlamenti és az önkormányzati választásra. Az ellenzéki politikus gratulált a győztesnek.

 

Molnár Gyula bírálta és felelősnek tartotta az ellenzéki oldalon azokat a pártokat, amelyek előbb támogatták, majd elálltak a közös listától, illetve azokat is, amelyek - szerinte - 17 választókerületben akadályozták meg a demokratikus ellenzéki jelöltek győzelmét.

 

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke a sajtótájékoztatón közölte, szombatra összehívja az MSZP választmányát, amely kitűzi a tisztújító kongresszus időpontját.

 

Ezt a választást az ellenzék veszítette el, nem a kormány nyerte meg – mondta az LMP lemondott társelnöke a Klubrádiónak. Hadházy Ákos szerint nem a pártja a bűnbak, de ők is felelősek az ellenzék vereségéért, és ő továbbra is úgy véli, minden ellenzéki pártban van olyan politikus, aki a Fidesz érdekeit képviseli. Szél Bernadett eddig nem jelezte a lemondását.

 

Hadházy Ákos beszélt arról is, hogy nem tartja tisztességesnek a vasárnapi választást, elsősorban azért, mert a kormány évek óta, az ellenzék forrásaihoz képest rengeteg pénzből kampányolt és őket segítette a lopott pénzből felvásárolt média is. Ez már nem egy parlamenti demokrácia – fogalmazott a politikus.

 

Az Együtt sajtótájékoztatóján Juhász Péter elmondta, hogy tiszta lelkiismerettel állnak a választók elé, az eredményt csalódottan fogadták. Az Együtt elnökségeis  lemond pozíciójáról. Mind a személyes, mind a politikai felelősséget vállalják.

 

Vona Gábor lemond a Jobbik elnöki tisztségéről. A politikus vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte: a párt elnöksége hétfő délután tervezi meg a további feladatokat.

 

A pártelnök, miniszterelnök-jelölt elismerte a Fidesz-KDNP választási győzelmét, jelezve: a Jobbik célja a kormányváltás volt, de ez ma nem teljesült.  Vona Gábor köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a voksolások, értékelése szerint a demokrácia ünnepe, hogy nagy számban vettek részt az emberek.