A rendőrség nem akar nyomozni a közpénzből készült kormányplakátok miatt

 

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő korábban feljelentést tett a rendőrségen, a Soros-Juncker plakátkampány ellen. Bár a politikusnő alaposan és sokoldalúan alátámasztotta a rendőrségi eljárás megindításának szükségességét, most mégis arról kapott hivatalos értesítést, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálya elutasította a feljelentés kivizsgálását.

 

A többoldalas dokumentum egyetlen érdemi mondata „A bűncselekmény gyanúja a rendelkezésre álló adatok alapján hiányzik”. Bár Szél Bernadett nem igazán lepődött meg a rendőrség elutasító határozatán, azt végkép nem érti, hogyan állíthatja azt a rendőrség, hogy „nem merült fel konkrét adat vagy információ”? A képviselőnő szerint a hiányzó adatokra való hivatkozás elég gyenge indoklás az elutasításra, hiszen az adatok és információk beszerzése éppen a nyomozó hatóság feladata lett volna, amely nem végezte el a dolgát.

 

Szél Bernadett felhívja arra a figyelmet, hogy „a médiatörvény kimondja, kampányidőszakon kívül tilos a politikai reklám, és csak olyan közlésre van mód, ami közérdekű célt szolgál, konkrét közérdekű információt hordoz. A kormány tájékoztatónak hazudott kampánya azonban semmilyen konkrét közérdekű információt nem hordozott, annál inkább illeszkedett a Fidesz-KDNP választási kampányába.

 

Egy tavalyi kúriai állásfoglalás szerint tájékoztatásnak az minősül, ha teljesülnek: az objektivitás, a közérdekűség és az aktuális információközlés kritériumai. A szóban forgó plakátkampányban viszont a tájékoztatási elem – azaz a konkrét és újszerű információ – hiánya miatt nem volt egyértelműen elkülöníthető a kormánypártok fő üzenetétől, és ezen keresztül alkalmas volt a kormánypártok választási üzenetének a felerősítésére. Ezzel a pártok közti esélyegyenlőség alapelve is sérült.

 

Szél Bernadett szerint ez a kormányzati plakáthadjárat már jóval a hivatalos EP-kampány első napja előtt elkezdődött és csupán a kormánypártok üzeneteit erősítette fel 5-10 milliárd forintnyi közpénzből. A képviselőnő azt is sérelmezi, hogy a rendőrség semmilyen érdemi lépést nem tett, a nyomozás során láthatóan egyetlen dokumentumot nem kértek be a Miniszterelnöki Kabinetirodától, nem hallgatták meg az illetékeseket, így nem is merülhetett fel semmilyen „konkrét adat vagy információ", amire hivatkozva elutasították a feljelentését.

 

A képviselőnő az elutasító rendőrségi határozat ellen panaszt emel, és betekintést kér a nyomozati iratokba. Szerinte ebben az ügyben is világosan látszik, hogy mennyire halott a jogállam, mert nem működnek az elvileg független intézmények: a választási bizottság, a Médiatanács vagy az ügyészség.  Mind a három kormánypárti felügyelet alatt áll és hozza szorgalmasan a Pártnak kedvező döntéseket.

 

Kertész Z István/kép: Szél Bernadett közösségi oldala