A rászorulók helyett az autósoknak lesz ingyenes 22-én a BKK-közlekedés

Díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést az autóval közlekedők Budapesten a BKK járatain – beleértve a HÉV-járatok budapesti szakaszait is – a Föld napján, április 22-én, csütörtökön. A lehetőséget azok a gépjármű-tulajdonosok vehetik igénybe, akik a jegyellenőrzés során érvényes, hazánkban kiállított forgalmi engedélyt mutatnak fel az ellenőrzési pontokon vagy a járműveken. A díjmentes utazást egy forgalmi engedéllyel egy utas veheti igénybe április 22-én egész nap.

 

A BKK kezdeményezésének célja, hogy a környezet védelmére és saját egészségük megóvására buzdítsa a rendszeresen autóval közlekedőket, továbbá arra ösztönözze őket, hogy használják a közösségi közlekedést, vagy az autójuk helyett válasszanak egyéb, alternatív közlekedési eszközt az úti céljuk eléréséhez. Ezáltal csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javulhat a levegő minősége, járhatóbbá, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok, továbbá az aktív mozgással sokat lehet tenni az egészség megőrzéséért.

 

Akkor, amikor a főváros súlyos anyagi gondokkal küzd, és főleg a BKV forráshiányos, nem túl elegáns, hogy ingyen utaztassa az autóval rendelkezőket. Bár valószínűleg zsúfoltságot ez a rendelkezés nem fog okozni és számottevő autós sem hagyja majd otthon a kocsiját, rossz az üzenet, hogy nem a legrászorultabbak kapnak valamilyen kedvezményt.

 

Kertész Z István