A pedofilügy miatt sorra távoznak a köztársasági elnök tanácsadói

„Az ügyről, a döntésről, a kialakult helyzetről egyértelmű a személyes véleményem, amit nem is rejtek véka alá magánemberként: teljes mértékben elfogadhatatlannak tartom a kegyelmi döntést” – közölte a hvg.hu megkeresésére Czeizel Barbara.

 

Amint arról a portál korábba beszámolt, a Budapesti Korai Fejlesztési Központ intézményvezetője egyike annak a 16 közéleti szereplőnek, akik tanácsadóként segítik Novák Katalin munkáját. Ebben a minőségében kerestük meg, hogy megtudjuk, mit szól ahhoz, hogy a köztársasági elnök kegyelemben részesítette K. Endrét, aki a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményt elkövető igazgatójának segített eltussolni az ügyet.

 

Czeizel válaszában az is szerepelt, hogy az ügyről alkotott véleményét, gondolatait és javaslatait is megosztotta a köztársasági elnökkel, mert „ez a tanácsadó szerepe. Különösen egy ilyen nagyon kritikus helyzetben, amikor igazán van súlya a véleménynek, felelőssége annak, aki korábban elvállalta ezt a szerepet””.

 

Az ügy miatt csütörtökön Gundel Takács Gábor és Lackfi János is jelezte, hogy otthagyja Novák Katalin tanácsadó testületét, amelynek Ön is a tagja. Pénteken Tomán Szabina nyilvános Facebook-posztban határolódott el a köztársasági elnöktől.

 

Novák Katalin tavaly április 27-én kegyelmet adott K. Endrének, aki a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyetteseként el akarta érni, hogy az intézmény pedofil igazgatójára terhelő vallomást adó gyerekek vonják vissza ezt a vallomásukat. K. Endre kegyelméből komoly botrány lett, Orbán Viktor miniszterelnök pedig tegnap kora este bejelentette: alkotmánymódosítást kezdeményez az ügy miatt. Eszerint a köztársasági elnök a jövőben nem adhat pedofil bűncselekményben érintettnek kegyelmet. Novák lapunknak azt mondta, hogy jó szívvel fogja aláírni a módosítást.