A pártatlan felmérés Molnár Gyulát hozta ki esélyesnek a kormánypárti kerületben

Amennyiben Molnár lépne vissza, az Együtt jelöltje, Hajdu Nóra lehetne a legtámogatottabb ellenzéki, azonban az ő népszerűségével (a Molnáréval ellentétben) még akkor sem kerülne belátható távolságon belülre az ellenzéki győzelem, ha mindenki más visszalépne a javára.

 

Érdekesség, hogy ebben a választókerületben a legesélyesebb ellenzéki jelölt támogatottságának maximalizálásához nem szükséges, hogy egyetlenként induljon a kormánypárti jelölt ellen – a jobbikos Staudt visszalépése esetén ugyanis a támogatóinak nagyobb része szavazna át a Fideszre, mint Molnárra.

 

Elengedhetetlen azonban, hogy a többi jelölt koordináljon, ahogyan az is, hogy a visszalépők taktikai szavazásra biztassák szimpatizánsaikat a legesélyesebb jelölt javára.

 

Az átszavazási hajlandóság ugyanis rendkívül alacsony a választókerületben, így hiába akar a helyiek többsége kormányváltást a felmérés alapján, jelen állás szerint sokan inkább nem mennének szavazni, ha saját jelöltjük visszalépne – áll a Gulyás Márton vezette civilszervezet helyi felmérésében.