A nemzeti Orbán-vej természetvédelmi területet nyúlna le, hogy privát tava legyen

Schmuck Erzsébet az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István, a Fejér megyei birtokuk melletti természetvédelmi területen mesterséges tavat létesítsen.

 

Bár a területileg illetékes Fejér Megyei Kormányhivatal megadta az engedélyt az építkezésre, Schmuck Erzsébet és pártja szerint ez elfogadhatatlan és arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnali hatállyal vizsgálja felül a kormányhivatal döntését.

 

„Eddig is tudtuk, hogy a kormánynak a környezet- és természetvédelem nem számít, de az már teljességgel elfogadhatatlan, hogy természetvédelmi területeket saját céljaikra sajátítsanak ki és vagyonforrásoknak tekintsék. Az LMP álláspontja szerint nem csak a helyi kormányhivatal döntését kell felülvizsgálni, hanem érvényre kell juttatni az Alaptörvény idevágó rendelkezését is, miszerint aki a környezetben kárt okoz, köteles azt helyreállítani vagy a helyreállítás költségét viselni" - áll Schmuck Erzsébet közleményében.

 

A szóban forgó terület, a Tiborcz-tanya, Csabdi és Vasztély környezetében fekszik.

 

Kertész Z István