A Nemzeti Múzeumot is lenyúlta a Fidesz - a volt költő és volt államtitkár L. Simon László lett a főigazgatója

"Hétfő délelőtt Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úrnál jártam, aki 2021. július 31-i hatállyal kinevezett a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának. Majd Fekete Péter kulturális államtitkárral közösen tiszteletünket tettük Varga Benedek korábbi főigazgató úrnál, megköszönve az eddigi munkáját. A következő öt évben a magyar állam legrégebbi kulturális intézményét, legfontosabb és legnagyobb múzeumát vezethetem" – számolt be kinevezéséről L. Simon László a Facebookon.

 

Július elején derült ki, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára L. Simon is pályázik. Pályázatában az állt, a közéletben és az emlékezetpolitikában aktív intézmény vezetőjeként térne vissza a kulturális életbe. Szerinte sokkal jobban be kell szállni a nagy, látványos kiállítások rendezésének versenyébe, és vállalni kell a komoly hazai és nemzetközi vitákat olyan kényes témák, történeti kérdések felmutatásával, amilyenekkel az elmúlt évtizedekben a múzeum vezetése nem mert komolyabban foglalkozni.

 

L. Simon szerint például a Horthy-korszak, a Bethlen-kormány tevékenysége, a kuláküldözés vagy a kommunista rendszer egyházellenessége. Azt írta, a múzeum nem nélkülözheti az egyértelmű állásfoglalásokat, a tudományosan megalapozott, de a széles közönség számára értelmezhető orientáló, identitásformáló szándékot.

 

Örömének az alábbi hálálkodással adott hangot közösségi oldalán:

 

„Köszönöm miniszter úr és a Kormány bizalmát. Köszönöm Rétvári Bence államtitkár úr és Schmidt Mária főigazgató asszony biztatását, akik arra ösztönöztek, hogy mérettessem meg magam, s vállaljam ezt a nehéz, de nemes küldetést. Ez a személyes életemben is komoly változást fog hozni, hiszen az aktív pártpolitikusi munkát befejezem. Köszönöm Gulyás Gergely miniszter úr és Lezsák Sándor elnök úr támogatását, akik az első pillanatban mellém álltak. Örülök, hogy a Latorcai Csaba államtitkár úr által vezetett bizottságban a közel két órás meghallgatás után mind a hat bizottsági tag szavazatával támogatott. Különösen megnyugtató a Nemzeti Múzeum Üzemi Tanácsának, a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének, valamint, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége delegáltjának igenlő szavazata. Megtisztelő, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr is végig olvasta a pályázatomat, megismerve és támogatva a terveimet. Köszönöm a hosszú évek óta mellettem dolgozó munkatársaim segítségét, szakmai és emberi támogatását. Köszönöm az elmúlt hetekben kapott sok biztatást, különösen is a múzeumi világból, történész, régész, művészettörténész körökből, valamint a családom tagjaitól, az anyaországi és erdélyi értelmiségi barátaimtól, a nemzeti kultúránk ápolásáért elkötelezett politikusoktól érkező bátorítást. Igyekszem mindezt viszonozni, a bizalmat megszolgálni. Soli Deo gloria.”