A Momentum megtámadta a Kúriánál az Orbán által bejelentett népszavazás kérdéseit

Szigeti Flóra, a Momentum igazságügyi szakpolitikusa szakmai segítségével a párt hétfőn, a megfelelő jogalappal, megtámadta a Kúriánál ezeket a népszavazási kérdéseket. A Momentum a hivatalos beadványában az alábbi szempontok szerint értékeli  a tervezett kérdéseket:

 

„Olyannyira értelmetlenek, hogy érvényes és eredményes népszavazás esetén nem lehet tudni milyen jogalkotással lehetne eleget tenni nekik, továbbá kit és mire köteleznének?

 

 A Nemzeti Választási Bizottságnak és a Kúriának szigorú szempontrendszere van, a múltban sok, ennél sokkal precízebb, az ellenzék által benyújtott kérdést elvetettek az egyértelműség hiányára hivatkozva. Ugyanakkor a mostani népszavazási kérdések egyike sem felel meg az egyértelműség követelményének.

 

Valójában nem népszavazási kérdések ezek, mert nem döntésre hívnak fel. A népszavazás lényege, hogy a nép hatalmát közvetlenül gyakorolva eldöntsön közérdekű kérdéseket. Egy igazi népszavazás arra kéri az embereket, hogy döntsenek egy bizonyos kérdésben. Ez a népszavazás nem döntésre hívja a választópolgárokat, hanem, hogy biankó felhatalmazást adjon a kormány leegyszerűsítő politikájának. Ezek a kérdések Alkotmányellenesek is. Egy népszavazással szemben elvárás, hogy akár az igenek, akár a nemek nyernek, a döntés az alkotmány keretei között legyen megvalósítható, viszont ezek erre nem alkalmasak. Az egyik kérdés alapján, például, ha győznek az igenek, gyermekeknek korlátlanul lehetne szexuális médiatartalmat megjeleníteni. Ez ellentétes a gyermekek alapjogaival, és ellentétes az EU-s joggal is.

 

Ezzel a népszavazási kezdeményezéssel azonban a jogi probléma csak a kisebb baj. Ezek a kérdések, igazából a gyűlöletkeltésről szólnak és a kormány eddigi kommunikációs szándékát tükrözik. A gyermekek védelmének hangsúlyozása közben számtalan olyan gyermek életét keserítik meg, akiknek amúgy segítségre, támogatásra lenne szükségük” - áll a közleményükben.

 

Kertész Z István