A Magyartanárok Egyesülete szerint nemzetellenes az új Nemzeti alaptanterv

A Magyartanárok Egyesülete szerint a tervezet „újra az ideológia, a politika szolgálólányává teszi az irodalmi nevelést, s ezzel legalább negyven évvel veti vissza az 1978-ban a szolgálólányi szerepből kiszabadult magyartanítást.”

 

Az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjas, Kertész Imre továbbra sem része az átdolgozott Nemzeti alaptantervnek ellentétben Wass Alberttel, aki kötelező olvasmány lett, amint a portréját megfogalmazása is.

 

Mindezzel kapcsolatban szombaton állásfoglalást tett közzé a Magyartanárok Egyesülete, amiben a NAT visszavonását követelik.

 

Álláspontjuk szerint a Nemzeti alaptanterv a magyar nyelv és irodalom tantárgy tekintetében nem nemzeti és nem alaptanterv: „nem nemzeti, mert ekkora mennyiségű tananyag az adott korosztály legalább kétharmada számára nem elsajátítható, őket a nemzetből mintegy kirekeszti. Nem alaptanterv, mert a tanítást teljes részletességgel s nem csupán alapjaiban szabályozza.”

 

Mélyen gyermekellenesnek ítélik, mivel a program nem szolgálja sem személyiségfejlődésüket, sem tanulás- vagy munkakultúrájukat, sem boldogulásukat a munka világában.

 

A NAT alapvető hibájaként róják fel, hogy a kortárs kultúráról tudomást sem vesz, „habár tud arról, hogy a nyelv állandóan változásban van, ám ezt morális kérdésként kezelve keményen normatív nyelvszemléletet képvisel./.../A régi korok irodalomtörtének ismeretét sokkal mélyebben írja elő, mint azt a diákok nyelvi kompetenciája lehetővé tenné, és még a régebbi korok irodalomtörténetéről adott képe is elavult és elfogult.”

 

Elítélik, hogy olyan ideológiai koncepciót tartalmaz, aminek semmi köze a XXI. századi elvárásokhoz: „az irodalom tananyag kitüntetett eleme az üldözött magyarság koncepciója, a Trianon fölötti gyász hangsúlyozása és a határon túli magyarsággal való egység deklarálása. Nem tagadva e történelmi trauma miatt érzett fájdalom jogosságát, illetve a magyar irodalom államhatárokon túllépő jellegét, úgy véljük, ezt a fájdalmat az irodalomtörténet vezérgondolatává tenni mélyen irodalomellenes gesztus.”

 

Súlyos hibának tartják továbbá, hogy nem ad teret semmiféle tanári kezdeményezésnek, önálló gondolatnak, nem vesz tudomást a régiók, az iskolák és tanulócsoportok különbségeiről, mindenkit beszorít az országos egyentanterv kalodájába.

 

„Mindezek alapján leszögezzük: a most nyilvánosságra került kormányrendelet olyan súlyosan veszélyezteti a nemzet egységét, a nemzeti kultúrát, a magyar nyelv és irodalom szerves fejlődését, a diákok fejlődését, a tanári munka szakmaiságát, annyira mérgezi a közgondolkodást, hogy azonnal vissza kell vonni”- közölte a Takaró Mihály felügyelete mellett megújított Nemzeti alaptantervről a Magyartanárok Egyesülete.