A magyarok a menekültkérdést érzik a legnagyobb gondnak s nem az oktatást vagy egészségügyet vagy a korrupciót

Csak ezt követően merül fel a korrupció, a munkaerőhiány (8-8 százalék), és a politikai kommunikáció, valamint az oktatás helyzete (7-7 százalék) – derül ki az év végi közvélemény-kutatásból.
 
A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, december 8 és 13 között, 1005 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta idén újra, hogy miként értékelik a magyar választók a 2017-es évet, és milyen ügyeket, szereplőket tartanak a legfontosabbnak. 
 
A megkérdezettek körében kicsivel többen voltak akik szerint 2017 inkább rossz év volt, mint akik szerint inkább jó. Ugyanannyian mondták, hogy 2017-ben jobb lett az anyagi helyzetük, mint ahányan azt, hogy rosszabb. 
 
A megkérdezettek szerint a legfontosabb hazai események a FINA vizes vb, valamint a menekülthelyzet, hazánk legnagyobb problémái pedig a menekülthelyzet, az elszegényedés, és az egészségügy állapota voltak. 
 
A válaszadók szerint az év embere ismét Hosszú Katinka, őt nem sokkal lemaradva Orbán Viktor követi, azonban ez a kérdés is megosztotta a válaszadókat a pártpreferenciák mentén.
 
Legkevésbé az MSZP és a DK szavazók mondták, hogy jobb lett az anyagi helyzetük (3-3 százalék), leginkább a Fidesz, az LMP, és a bizonytalan szavazók érzik az egzisztenciális lecsúszást (35, 20 és 19 százalék). 
 
Viszont egyedül az Fidesz szavazók körében vannak többen, akik vastagabb pénztárcáról számoltak be, mint azok, akik vékonyabbról (35 százalék 9 ellenében), a többi párt szavazó körében egyértelmű többségben vannak azok, akiknek romlott az anyagi helyzete.
 
Az év embereként a Fidesz szavazók körében végzett Orbán Viktor az első helyen (46 százalék), és Hosszú Katinka lett a második (14 százalék). Az MSZP, a Jobbik szavazók, valamint a bizonytalanok körében Hosszú Katinka lett az év embere, míg Orbán Viktor legjobb esetben is a holtversenyes második helyre elég.
 
A kutatást a Vasárnapi Hírek megbízásából készítette a Publicus Intézet.