A magyar demokrácia eltiprása ellen szólalt fel Donáth Anna Brüsszelben

Donáth Anna a közösségi oldalán tette közzé, hogy felszólalt az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságban, ahol a finn soros EU-elnökségét kérdezte több hazánkat is érintő témáról.

 

„Felhívtam a figyelmet arra, hogy bár sokat esik szó a jogállamiság helyzetéről Magyarországgal kapcsolatban, szinte mindig az intézmények függetlensége van a fókuszban. Azonban ez önmagában nem meríti ki a jogállamiság védelmét: ha nincs média- és információszabadság, nincs normális társadalmi párbeszéd, nem tud az emberekben kialakulni az igény, hogy ragaszkodjanak a jogállamisághoz, és szükség esetén megvédjék azt akár a saját kormányuktól is.

 

Rákérdeztem arra is, hogy mikor és milyen formában fogja meghallgatni az Európai Tanács a magyar kormányt a 7-es cikkely szerinti eljárás miatt – erről ugyanis alig kaptunk információt az elmúlt időszakban. Bár az ilyen bizottsági meghallgatásokon sokszor nehéz konkrétumokat kiszedni a válaszadóból, most sikerült megtudnunk a dátumot: szeptember 16-án hallgatják meg a magyar kormányt, és az általunk említett problémákat is fel fogják vetni.

 

Nem fogjuk annyiban hagyni a magyar kormány jogállamiságot lebontó lépéseit – ha kell, a saját kormányunktól védjük meg a magyar jogállamot. Mert ez Magyarország érdeke.” – írta Donáth Anna.

 

Kertész Z István