A kormány eladja a Stefánia-palotát, balatoni üdülőket, de 240 milliárdért megveszik Tiborczék óriásgödrét

 

A lap birtokába került információk szerint tavaly már fel is mérték az eladható ingatlanokat. A felmért és úgy tűnik, hogy hamarosan eladásra kerülő listában gyermeküdülők, egyetemi és rendőrségi üdülők, sporttelepek is találhatók, állítólag még a honvédség Stefánia úti kulturális központja is áldozatul esik a nagy szezonvégi kiárusításnak.

 

A kormány még nem tárgyalta az előterjesztést, amit már Nagy Márton jóváhagyta. A lapnak arról is tudomása van, hogy egy nem nyilvános kormányrendeletben azonban a kabinet már tavaly döntött, hogy „kizárólag a stratégiai és az állami feladatellátáshoz szükséges ingó és ingatlan vagyonelemek maradjanak állami tulajdonban, a feladatellátáshoz nem szükséges vagyonelemek pedig kerüljenek értékesítésre”.

 

A Válasz Online rámutatott arra is, hogy nevezett ingatlanok értékesítéséből már a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat 32,7 milliárd forintot vár.

 

Az összesen 74 tételből álló listán több kiemelkedő értékű, vízparti vagy partközeli állami üdülő található, amelyek a Balaton és a Velencei-tó mellett helyezkednek el. Ezek többnyire azért úszhatták meg eddig a privatizációt, mert olyan kiemelt állami szervekhez tartoznak, mint a rendőrség, a NAV, a büntetés-végrehajtás, az Országos Mentőszolgálat, a Katasztrófavédelem és a honvédség.

 

Az ingatlanok között a lap megemlíti a legértékesebbek között a volt közutas üdülőt Balatonföldváron, a mentősök üdülőjét Balatonszemesen, ami közvetlenül a szabadstrand mellett található. Az említett ingatlanok értékét is meghaladja a balatonkenesei Honvéd Üdülő.

 

Mint ismert, az állam 244 milliárd forintért megveszi a Zugló Városközpont Ingatlanfejlesztő Kft. gigaprojektjét. A zuglói városközpontban már javában zajlik az építkezés, és a fejlesztő, a Bayer Construct Zrt. már számos épület szerkezeti elemeit is felhúzta. A projektcég a NER-közeli vállalkozóhoz, a Tiborcz Istvánnal is üzletelő Balázs Attilához tartozik.