A holokauszt nemzetközi emléknapján a múlt jelen idejű veszélyeire figyelmeztet az LMP

A Lehet Más a Politika (LMP) két társelnöke, Kendernay János és Schmuck Erzsébet közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy a főhajtáson túl, szembe kell nézni a múlt bűneivel és ki kell mondani soha többet nem lehet eltűrni: a kirekesztést, az antiszemitizmust, rasszizmust, a jogfosztást, a gyűlöletkeltő politikát.

 

A két társelnök külön kiemeli, hogy a második világháború után soha többé nem szabad megkérdőjelezni, hogy a kirekesztés és az agresszió nem jelent megoldást semmilyen problémára. Az emberi méltóságot nem csupán a fizikai erőszaktól kell megvédeni, hanem az írásban, szóban vagy akár politikai propaganda során elkövetett sérelmektől is.

 

A mai nap az emlékezésé, a gyászé és a figyelmeztetésé a jelen- és utókor számára, hiszen az emberi méltóság, a polgári önbecsülés, a társadalmi egyenlőség értékeinek védelme közös feladat és felelősség. Soha többet nem szabad engedni a fajgyűlölő, kirekesztő, gyűlöletkeltő megnyilvánulások térnyerését, mert nincsenek, és nem lehetnek másodrangú állampolgárok Magyarországon, a különböző identitások, kulturális sajátosságok és hagyományok a magyar nemzeti kultúra szerves részei: erősebbé, gazdagabbá, büszkébbé téve közös hazánkat – áll a közleményükben.

 

Kertész Z István