A háziorvos szerint Zacher Gábor küldte haza vizsgálat nélkül a beteget, aki másnap meghalt

Dr. Mateisz Erzsébet háziorvos vérmérgezés gyanújával utalta a Honvéd Kórház sürgősségi osztályára. Az asszony másnap meghalt, miután a kórház vizsgálat nélkül hazaküldte őt - amint erről csütörtökön beszámolt az RTL Klub híradója.

 

A háziorvos levelet írt a Honvéd orvosigazgatójának, amiben kérte, vizsgálják ki, hogy megfelelően látták-e el betegét. Dr. Mateisz Erzsébet szerint mindösszesen egy egyszerű vérvételre lett volna szükség. A kórház elutasította az orvos kérését. Azt írták, nincs joga betekinteni a dokumentációba, és így nem is tartják indokoltnak a vizsgálatot.

 

A háziorvos ezúttal már nyílt levélben fogalmazta meg aggályait az orvosigazgatónak, dr. Tamás Róbert dandártábornoknak, amelyben no go zónának nevezi az intézményt, és amiből kiderül, hogy a beteget Dr. Zacher Gábor, a népszerű toxikológus küldte haza.

 

“SEMMILYEN belgyógyászati vizsgálat nem történt. Sem vérnyomás vagy pulzus mérés, sem laborvizsgálat. Ennek ellenére az akkor őt ellátó dr. Zacher Gábor leírta, hogy: Jelen állapot nem sürgősségi ellátás kereteibe tartozik, SBO-ra való beutalása szakmaiatlan. Felülírjuk” – írja a levelében a háziorvos.

 

Mateisz doktornő kifejti, “az ügy kivizsgálása szempontjából irreleváns, hogy a panasz jelzőének van-e betekintési joga”, a vizsgálatra azért van szükség, mert minden jel arra mutat, hogy a beteg orvosi mulasztás miatt halálozott el. És azt is hozzáteszi, a kórház megalapozatlanul hivatkozott arra, hogy Mateisznek háziorvosként nincs betekintési joga, és idézi is a kérdéses jogszabályt, ami “lehetőséget biztosít nekem arra, hogy a saját ellátáskörömbe tartozó betegek dokumentációját megtekintsem, akár népegészségügyi, akár betegjogi szempontból”.

 

Dr. Mateisz Erzsébet azért nyílt levelet írt, mert hiába nyújtott be “két olyan dokumentumot, amely emberéleteket érint és minden jóérzésű emberben felháborodást kelt, erre egy vállrándítással válaszolt” az orvosigazgató. A címben ezért utalt az intézményre no go zónaként, “ahova belépve nem biztosítanak a törvények védelmet, kiszolgáltatott, megfélemlített betegek várakoznak, remélve sorsuk jobbra fordulását”.

 

A háziorvos szerint ellenkezik az orvosi esküjével, hogy a Honvéd Kórház sürgősségijére utalja a történtek után a betegeit. “Kérdeztem az önkormányzatot van-e lehetőség másik ellátó helyet választani, azt mondták nincs. Mikor mondtam, mik történnek, ők is csak annyit mondtak, hogy számtalan hasonló eset van, biztos nem fognak foglalkozni érdemben az üggyel.”

 

(kép: illusztráció)