A hatalmas nemzetközi felháborodás nyomására kiengedték Salviniék a „migránsmentő” hajóskapitányt

A mentési műveletekre specializálódott hajó napokon keresztül nemzetközi vizeken sodródott, mivel az olasz hatóságok nem hagyták belépni az ország területére. A fedélzeten lévők egyre rosszabb egészségi állapota miatt a 31 éves német női kapitány végül úgy döntött, az olasz hatóságok fenyegetései ellenére kiköt Lampedusa szigetén.

 

A fiatal kapitányt a rendőrség letartóztatta, akár 10 évnyi börtön várhat rá. Az elmúlt napokban Németországban és Olaszországban is gyűjtés indult a Sea-Watch és kapitánya javára, 48 óra alatt több mint tízezer ember 300 millió forintot adományozott.

 

Sokan azzal érvelnek, a Földközi-tengeren veszélybe kerülők kimentése azért helytelen megoldás, mert arra ösztönözhet másokat is, hogy nekivágjanak a tengeri útnak.

 

Akik így gondolkodnak, mit szólnak az alábbi történethez?

 

A strand mélyvízű medencéjében egy úszni nem tudó kisgyerek kapálózik. Az úszómester csak áll a medence szélén karba tett kézzel, és azt mondja: sajnálom, de ha kimentem, arra ösztönzöm a többi úszni nem tudó gyereket is, hogy a mélyvizes medencébe jöjjenek.

 

Mindkét álláspont embertelen. Az emberi életet a várható következményektől függetlenül kötelességünk megmenteni.

 

Mi ezzel a bejegyzéssel csatlakoztunk a kapitány kiszabadításért indított #freerackete mozgalomhoz.

 

Migration Aid