A gyökérkezelésről röviden

Ki ne hallott volna már rémtörténeteket a gyökérkezelésről? Én is így voltam ezzel. Természetesen merőben más volt, mint ahogy elképzeltem, sokkal rövidebb, alaposabb és nem mellesleg maximálisan fájdalommentes.

 

A megoldás régen

 

Míg régen, ha a fogszuvasodás elérte a fogbelet, akkor azt a fogorvosok a legnagyobb sajnálattal, de kihúzták a beteg fogat. Ezt anno nagy örömmel fogadták, hiszen fájdalommal járt a fog betegsége, így sokkal rövidebb kellemetlenséggel megúszták, mintha sokáig kellett volna szenvedni a fájó foggal.

 

A megoldás napjainkban

 

Ma már szerencsére ugyanebben az esetben “csak” gyökérkezelésre van szükség, ami azt jelenti, hogy a fog még sok-sok évig megőrizhető.

 

A mai modern fájdalomcsillapítóknak hála, már nincs okunk félni attól, hogy fájni fog a gyökérkezelés. Az egyetlen kényelmetlenség abból fakadhat, hogy sokat kell ülni egy helyben, így pedig könnyű elülni a fenekünket. Kellemetlenségként kell megemlítenünk még, hogy a kezelés végeztével az ideiglenes tömés alatt érezhetünk egy kis feszítő érzést, ami azt jelenti, hogy gyógyul a fog, és dolgozik a gyógyszeres tömés. Ettől nem kell megijedni, nem tart sokáig, hiszen ha minden kórokozó elpusztult, akkor ez az érzés megszűnik.

 

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

 

A gyökérkezelés nem egy egyalkalmas találkozás a fogorvossal, hiszen az egyik alkalommal zajlik a szuvasodott fog megtisztítása, majd a második alkalommal annak betömése. Lássuk is részletesen.

 

1. Első alkalommal az állapotfelmérés zajlik, ami alatt a fogorvos megnézi, hogy milyen mély a lyuk, és egy röntgen segítségével megállapítja, hogy szükséges-e a gyökérkezelés, azaz, hogy meddig ér a lyuk. Amennyiben úgy ítéli, hogy szükséges, akkor beadja a jó minőségű fájdalomcsillapítót, amitől rövid időn belül semmit nem érzünk.

 

2. A szuvas felület eltávolítását már nem érezzük, ami általában fúró segítségével történik. Ezután a sérült fogbél eltávolítása zajlik, majd a fogorvos megkeresi a gyökércsatornákat, és onnan is kitisztítja a fogbelet. Ez egy rendkívül precíz eljárás, így nagy körültekintést igényel.

 

3. A már fertőtlenített gyökércsatornába egy gyógyszeres tömés kerül, amit egy ideiglenes tömés zár le. Ez néhány nap alatt teljesen elpusztítja az esetleg ott maradt kórokozókat.

 

4. Ezután néhány nap múlva eltávolítja a fogorvos az ideiglenes tömést, majd steril papírszálak segítségével kiszárítja a területet. Ebbe kerül faltól falig a gyökértömés, ami nagyon fontos, hogy jó legyen, hiszen hermetikusan kell lezárnia a fog gyökerét.

 

5. Végül egy esztétikus tömés kerül a gyökértömésre, így pedig akár élethosszig kiszolgálhatja a tulajdonosát. Szükség esetén egy kontroll röntgen is készülhet.

 

Nagy szerencsénk, hogy ma már a rendelkezésünkre áll ez a módszer, így pedig könnyen megmenthető egy-egy sérült fog.

 

(x)